Linkovi

Djeca Islamske države - traume u kampovima za porodice ekstremista


Dječak nosi mlađeg dečaka u kampu Al-Hol u pokrajini Hassakeh u Siriji (Foto: AP/Maya Alleruzzo)
Dječak nosi mlađeg dečaka u kampu Al-Hol u pokrajini Hassakeh u Siriji (Foto: AP/Maya Alleruzzo)

Međunarodni mediji nazivaju kampove u kojima su smještene porodice pripadnika ISIS-a „inkubatorima“ za preporod takozvane Islamske države.

Međutim, humanitarne organizacije navode da, uprkos izloženosti nasilju i ekstremizmu, djeca u tim kampovima mogu da budu spašena, rehabilitovana i reintegrisana u spoljni svijet. One navode da bi akcija trebalo da bude brza da bi imala efekat i dodaju da su traume djece svakoga dana sve veće.

U kampu Ain Issa u Siriji, neka djeca stranih boraca ISIS-a pokazuju srednji prst ili se pretvaraju da pucaju u snimatelja, kao da su im ruke puške.

U kampu Al-Hol, brojnim dječacima je rečeno da će odrasti kao sljedeća generacija ekstremista. Djevojčice mlađe od 10 godina nose veo zbog smjernosti.

Neke majke sada odbaciju Islamsku državu i kažu da su mislile da je bila dobra ideja kada su napustile svoje domove da bi im se pridružile.

“Kada počnete da poštujete svoju religiju mnoge oči usmerene su na vas. Ljudi počnu da se pitaju zašto pokrivate svoje lice. Zašto radite to? I onda dobijete ponudu. Možete da živite u Islamskoj državi gdje vam niko neće postavljati sva ta pitanja”, objašnjava belgijska državljanka Bouchra Abouallal.

Više od 50 hiljada djece ekstremista sada se nalazi u kampovima, pošto je posljednje uporište ISIS-a u Siriji oslobođeno u martu. Većina je sa svojim majkama, koje su supruge i druge rođake boraca takozvanog kalifata. Njihovi očevi su uglavnom mrtvi ili su u zatvoru.

Nadležni kažu da su kampovi postali veoma opasni, jer se dešavaju napadi na čuvare i žene koje više ne slijede stroga pravila unutar kampa, koja primjenjuju žene koje su uspostavile sopstvene moralne norme u stilu Islamske države.

Hiljade porodica nisu stanovnici regiona i vlasti neprestano pozivaju strane države da preuzmu svoje državljane.

“Pojačavamo bezbjednost u kampu Al-Hol, ali to je politički problem za 50 država, ne samo za nas”, kaže Mustafa Bali, portparol Sirijskih demokratskih snaga.

Humanitarne organizacije ističu da još nije kasno da se spase djeca ekstremista ISIS-a. Međutim, ako se ništa u tim kampovima ne promuheni, kažu oni, humanitarna kriza mogla bi da se pretvori u bezbjednosnu katastrofu.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG