Linkovi

NATO admiral: Bezbjednost BiH ključna za stabilnost Zapadnog Balkana


Bosnia and Herzegovina: Chairman of the NATO Military Committee Rob Bauer (behind the podium), Sarajevo during his visit to Bosnia and Herzegovina, Sarajevo, July 19, 2022
Bosnia and Herzegovina: Chairman of the NATO Military Committee Rob Bauer (behind the podium), Sarajevo during his visit to Bosnia and Herzegovina, Sarajevo, July 19, 2022

Bezbjednost Bosne i Hercegovine ključna je za stabilnost Zapadnog Balkana i ostatka Evrope, poručio je u utorak, 19. jula u Sarajevu predsjedavajući Vojnog komiteta NATO-a admiral Rob Bauer.

Bauer je, nakon susreta sa najvišim predstavnicima Oružanih snaga BiH, istakao da rat u Ukrajini izaziva globalne posljedice, uključujući i Zapadni Balkan.

"Svrha ove posjete je da bolje shvatim koji su izazovi sa kojima se suočava vaša zemlja, te da shvatim koje su snage i sposobnosti vaših OS BiH", izjavio je Bauer.

Dodao je kako je na NATO samitu u Madridu u junu dogovorena jača podršku za zemlje partnere, između ostalog, izradom novog paketa odbrambene sigurnosti, modernizacijom bezbjednosnih i odbrambenih struktura.

"Moja posjeta dolazi u vrijeme kada je globalna bezbjednost pod ogromnim pritiskom. Konflikt u Ukrajini je više od Ukrajine i tiče se zaštite međunarodnog poretka zasnovanog na pravilima. Napadnut je sistem u kojem se konflikti rješavaju na miran načini gdje se vladavina zakona primjenjuje na sve", istakao je Bauer.

Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH Senad Mašović istakao je da posjeta Bauera potvrđuje da "BiH ima svoje mjesto i da pripada NATO porodici", te da "predstavlja dodatnu podršku u nastavku integracijskih procesa".

"Za nas je jako bitno da imamo jasnu percepciju budućnosti BiH koja je svakako vezana za dostizanje punopravnog članstva u NATO-u, ali i u Evropskoj uniji. Oružane snage BiH predstavljaju važan faktor stabilnosti što je prepoznato i u NATO strukturama i OS će biti i dalje u budućnosti biti u potpunosti posvećene izvršavanju svih svojih zadataka i svih obaveza", poručio je Mašić.

Oružane snage Bosne i Hercegovine su od 18. do 20. jula domaćin delegaciji Vojnog komiteta NATO-a koju predvodi predsjedavajući Komiteta Rob Bauer.

Od početka ruske invazije na Ukrajinu, 24. februara, NATO je više puta upozorio da je BiH, uz Moldaviju i Gruziju, zemlja koja je najviše u riziku od štetnog ruskog utjecaja.

BiH je krajem juna prvi put prisustvovala NATO samitu u Madridu kao zemlja partner.

Prethodno je delegacija Parlamentarne skupštine NATO-a boravila u BiH, nakon čega je saopštila da se BiH nosi s najtežom političkom krizom "u trenutku ozbiljne međunarodne napetosti u Evropi povezane s ruskim ratom protiv Ukrajine."

BiH od 2006. godine članica NATO-ovog Partnerstva za mir, političko-vojnog programa ovog saveza.

U 2010. godini pozvana je da se pridruži Akcijskom planu za članstvo (MAP) koji predstavlja pripremnu fazu za punopravno članstvo u ovom savezu.

Na sastanku u decembru 2018.godine, ministri vanjskih poslova zemalja članica odlučili su da je NATO spreman prihvatiti podnošenje prvog godišnjeg nacionalnog programa BiH čime je MAP prešao iz uslovnog statusa u aktivni.

BiH je početkom 2021. uspostavila Komisiju za suradnju s NATO-om koje koordiniše provođenje reformskih aktivnosti iz Programa reformi kojim se definiše i nastavak odnosa BiH i NATO-a.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG