Linkovi

Stoltenberg obećao 'radikalno povećanje' NATO trupa na istoku i pomoć za BiH


Workers paste the posters announcing the NATO Summit outside the Madrid Fair before a NATO summit in Madrid, June 27, 2022.
Workers paste the posters announcing the NATO Summit outside the Madrid Fair before a NATO summit in Madrid, June 27, 2022.

Sjevernoatlantski savez (NATO) planira novi paket pomoći za saveznike u Bosni i Hercegovini, Gruziji, Moldaviji, Mauritaniji i Tunisu, saopćio je u ponedjeljak, 27. juna generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Najavio je da će u istočnim savezničkim zemljama NATO "radikalno pojačati odbrambene snage u visokoj pripravnosti sa 40.000 na čak 300.000 vojnika".

Stoltenberg je izjavio da će novi pristup pitanju sigurnosti odvesti NATO u eru strateškog nadmetanja, te da će ove trupe raditi sa lokalnim snagama kako bi bile upoznate sa terenom i spremnije za djelovanje.

"Novi pristup zahtjeva i nova ulaganja, a 2022. godina je osma uzastopna godina u kojoj povećavamo investicije u vlastitu sigurnost", rekao je Stoltenberg.

Stoltenberg je uoči NATO samita, koji će biti održan od 28. do 30 juna u Madridu, pozdravio prvo učešće Australije, Japana, Novog Zelanda i Koreje na ovakvom događaju, te naveo da će istorijska pristupnica Finske i Švedske NATO savezu biti jedna od tema samita.

Stoltenberg je uoči samita rekao da će se NATO narednih dana pozabaviti i prevazilaženjem prehranbene krize izazvanom agresijom na Ukrajinu, kao i rastućem uticaju Kine i Rusije.

Rusiju je opisao kao najznačajniju i najdirektniju prijetnju dok se razmatra i prijetnja Kine po sigurnosti, interese i vrijednosti zamalja NATO saveza.

Samit država i vlada NATO-a počinje u utorak u glavnom gradu Španije i vjeruje se da će imati možda i najveći uticaj na geopolitičku, a posebno na geosigurnosnu situaciju u narednih nekoliko decenija.

Samit će pored aktuelnih 30 zemalja članica okupiti i brojne partnerske imat će i ulogu samita proširenja koje će se desiti kroz proširenje Alijanse na sjever Evrope preko Švedske i Finske.

Finsko-švedsko pristupanje Alijansi ovisit će od dogovora ove dvije zemlje, ali i jačine pritiska lidera Alijanse na turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdoana koji ima prigovore na njihovo članstvo.

Drugi važan element za Alijansu će biti fokus na njeno istočno krilo i jačanje prisustva na istočnom krilu koje će biti najveće od kraja Hladnog rata.

Više hiljada ljudi demonstriralo je u nedelju, 26. juna u centru Madrida tražeći raspuštanje NATO-a i mir, dva dana uoči NATO samita.

Duga kolona aktivista ljevice, antikapitalista, feminista, komunista, alterglobalista i ekoloških pokreta mirno je prošetala uz veliku policijsku pratnju.

Među sloganima koje su demonstranti uzvikivali bili su "Ne ratu, ne NATO-u", a više helikoptera nadlijetalo je kolonu koja se kretala jednom od glavnih avenija Madrida.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG