Linkovi

BiH pozvana na NATO samit u Madridu


NATO
NATO

Bosna i Hercegovina je pozvana na predstojeći NATO samit kao zemlja partner potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa (RSE) iz Ministarstva odbrane BiH. Samit će biti održan u Madridu 29. i 30. juna.

“Delegaciju Bosne i Hercegovine će predvoditi ministar odbrane Sifet Podžić sa saradnicima”, rečeno je za RSE.

Parlamentarna skupština (PS) NATO-a je 13. juna saopštila da se Bosna i Hercegovina nosi s najtežom političkom krizom "u trenutku ozbiljne međunarodne napetosti u Evropi povezane s ruskim ratom protiv Ukrajine."

Delegacija Parlamentarne skupštine NATO-a Bosni i Hercegovini je boravila od 7. do 9. juna.

Parlamentarna skupština NATO-a je međunarodna organizacija koja u okviru NATO saveza ima ulogu interparlamentarnog savjetodavnog tijela.

U PS NATO-a navode da su "ruski rat protiv Ukrajine i miješanje u Zapadni Balkan razotkrili ranjivost zemlje", dodavši da su se "političke pukotine u BiH" nedavno produbile, nakon decenija rastućih unutrašnjih napetosti i nedostatka međunarodnog fokusa.

Akcijski plan predstavlja pripremnu fazu za punopravno članstvo u ovom savezu, a BiH je trenutno jedina zemlja u ANP-u.

Blokada je završena u decembru 2019. godine, kada je dogovoreno da se u NATO štab pošalje dokument pod nazivom "Program reformi".

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG