Linkovi

BiH: Javne nabavke u službi korupcije


Sarajevo

Javno preduzeće Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosna (HZHB), sa sjedištem u Mostaru, na jugu Bosne i Hercegovine, raspisalo je 21. aprila tender za nabavku putničkog vozila vrijednosti 135.000 maraka (67.500 evra).

Pišu: Gojko Veselinović i Milorad Milojević

U tenderskoj dokumentaciji, objavljenoj na portalu Javnih nabavki Bosne i Hercegovine (BiH), navedene su specifikacije traženog vozila, među kojima su snaga motora od 210 KW, dužina vozila od minimalno 4.900 milimetara, sa zapreminom dizel motora od minimalnih 2.900 kubika i luksuznom opremom, koje najbliže odgovaraju vozilu marke Audi A6.

Na pitanje Radija Slobodna Evropa (RSE) da li se ovom nabavkom pogoduje određenom ponuđaču koji u svom asortimanu nudi ovakva vozila, Marija Buntić rukovoditeljica Sektora korporativnih komunikacija u Elektroprivredi HZ HB kaže da se radi o kupovini koja je u planu javnih nabavki i u kojoj nema ništa sporno, pa ni to da se traži određena marka automobila.

Mislim da tu nema ništa čudno da bilo koja kompanija naše razine nabavlja takvo vozilo, jer mi vozilo kupujemo za svoje novce i sami zarađujemo˝, istakla je Buntić za RSE.

No, Mervan Miraščija, program menadžer nevladine organizacije Fond otvoreno društvo BiH ocjenjuje kako se radi o diskriminaciji drugih ponuđača u procesu javne nabavke i direktnom kršenju Zakona o javnim nabavkama.

˝Zakon o javnim nabavkama zabranjuje takvo ponašanje. Zakon odobrava samo nabavku generičkih roba. Svaki ugovorni organ mora da u tenderskoj dokumentaciji napiše samo šta je njihova stvarna potreba, a ne da precizira bilo kakve parametre vezane za nabavku, jer se na taj način diskriminišu drugi ponuđači“, pojašnjava Miraščija.

Na koji način se krši Zakon o javnim nabavkama?

Zakon o javnim nabavkama BiH prekršen je i u slučaju nabavke opreme za hotel "Rajska dolina" na planini Jahorini, u vlasništvu Vlade Republike Srpske.

Naime, Ugostiteljski servis Vlade Republike Srpske (RS) nabavio je za 2,6 miliona KM (1,3 miliona evra) opremu za hotel, ali je ovaj ugovor dodatno uvećan za gotovo pola miliona maraka sa uračunatim PDV-om.

Ugostiteljski servis Vlade RS dodijelio je bez tendera 9. aprila ove godine dobavljaču „Dineco d.o.o.“ dodatnih 435.075 KM (217.537 evra) bez PDV-a za nabavku usluge unutrašnjeg opremanja hotela „Rajska dolina“ i to putem pregovaračkog postupka bez objave obavještenja, čime je iznos ugovora povećan na 3,1 milion maraka (1,55 miliona evra).

Iako se u pozivu za dostavljanje ponude navodi da se radi o "usluzi unutrašnjeg opremanja" iz tenderske dokumentacije pregovaračkog postupka vidi se da je u pitanju nabavka opreme za kafić, restoran, recepciju, teretanu, frizerski salon kao i dekorativnog materijala, ukrasa i slično. Samo za dio opreme koja se nabavlja navodi se usluga montaže.

Zakon o javnim nabavkama BiH predviđa da se vrijednost osnovnog ugovora može putem pregovaračkog postupka povećati do 20 ili 30 odsto ako se radi o nabavci radova, odnosno usluga, a samo 10 posto ako je u pitanju nabavka roba.

Zbog sumnji da je ugovorni organ nabavku roba podveo pod nabavku usluga kako bi cijenu osnovnog ugovora umjesto za 10 povećao za skoro 20 odsto, Transparency International (TI) u Bosni i Hercegovini (BiH) podnio je zahtjev za monitoring Agenciji za javne nabavke Bosne i Hercegovine.

Iva Martinović iz Transparency international u BiH kaže kako je u ovom slučaju simptomatično da je u konsultacijama za izradu tendera učestvovala firma koja je na kraju i dobila tender, što pokazuje nivo zloupotrebe novca građana.

˝Ovo je još jedan očit primjer rasipanja javnog novca u situaciji kada gledamo koji je broj građana vakcinisan i dok zaostajemo u nabavkama vakcina i lijekova, gdje smo među najlošijima u regionu˝, poručuje Martinović.

Zloupotrebe u javnim nabavkama poput ove dešavaju se u svim fazama procesa, upozorava Miraščija, koji ističe da gotovo nema institucije u BiH koja u manjoj ili većoj mjeri ne krši Zakon o javnim nabavkama, jer im sam Zakon to omogućava.

˝Već od objavljivanja plana javnih nabavki za određenu instituciju dolazi do zloupotreba, jer veliki broj ugovornih organa uopšte ne objavljuje planove javnih nabavki, iako su obavezni po Zakonu, ili ih objavljuje djelomično, a kasnije to dopunjavaju različitim odlukama. Zatim se ne radi istraživanje tržišta na osnovu iskazanih potreba da se vidi šta se nudi i za koliki novac. Dalje, tek mali dio se odnosi na otvoreni postupak, a većina ugovora se sklapa putem pregovaračkog postupka bez objave obavještenja˝, ističe Miraščija.

Krađa novca kroz nabavku opreme, vozila i infrastrukturne opreme

Da su javne nabavke jedan od osnovnih načina na koji se sprovodi korupcija u BiH, mišljenja je Anesa Agović, koordinatorica programa Globalna inicijativa protiv transnacionalnog organizovanog kriminala za BiH.

˝Žarišne tačke na javnim nabavkama su bukvalno gdje god ima novca, a to su infrastrukturni projekti, nabavka opreme i vozila za institucije, tenderi za informatičku podršku. Posebno se pokazalo i da su domaći političari jako korumpirani i vispreni da su i u krizi izazvanoj pandemijom iskoristili za zaradu na javnim nabavkama od respiratora, šatorske bolnice, pa do zaštitne opreme˝, poručuje Agović.

Da je korupcija u javnim nabavkama veliki problem za BiH upozorio je u intervju za RSE iz marta Eric Larson iz Američke ambasade u BiH, savjetnik za borbu protiv korupcije u Uredu za borbu protiv korupcije u Kantonu Sarajevo. On smatra kako je "korupcija u vezi s javnim nabavkama poput kuge koja uništava Bosnu i Hercegovinu".

Četiri godine traje izrada izmjena Zakona

Kako bi se spriječile zloupotrebe u javnim nabavkama i ova oblast uskladila sa direktivama Evropske unije (EU), u Bosni i Hercegovini se već skoro četiri godine radi na izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama.

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama, koji je predložio Savjet ministara BiH, trebao bi se u usaglašenom obliku sa usvojenim amandmanima naći 25. maja na dnevnom redu sjednice Parlamenta BiH po hitnom postupku.

Iz Agencije za javne nabavke BiH u pisanom odgovoru na upit RSE o tome šta predviđaju izmjene Zakona o javnim nabavkama, istakli su kako se njime modernizuje sistem javnih nabavki i vrši dalja harmonizaciju sa direktivama EU, što je jedna od obaveza Bosne i Hercegovine u procesu pridruživanja Europskoj uniji.

˝Donošenjem Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavama osigurat će se neophodna razina usaglašenosti ovog zakona sa standardima suvremenog europskog prava i pravnog naslijeđa poznatog pod nazivom EU acquis, kao i sa međunarodnim standardima i preporukama Vijeća Europe u ovoj oblasti˝, navodi se u odgovoru Agencije.

Iva Martinović iz Transparency International u BiH, koji je radio na izmjenama odredbi ovog Zakona, ističe kako nisu zadovoljni što je iz prijedloga kroz parlamentarnu proceduru izbačeno poglavlje o inspekcijskom nadzoru nad primjenom Zakona, te odredba o krivičnom djelu zloupotreba u javnim nabavkama. Ova odredba je predviđala kaznu zatvora do 10 godina u slučajevima nezakonito stečene imovinsko-pravne koristi.

Izmjene Zakona o javnim nabavkama su kozmetičke i suštinski ne mijenjaju samu srž Zakona, jer izostaje jaka sankcija koja bi odvraćala od zloupotrebe, mišljenja je Miraščija.

Prijedlog Zakona je zadržao, čak, i iste naknade za izjavljivanje žalbi od ponuđača na utvrđene nepravilnosti u postupcima javnih nabavki koje su mnogostruko veće nego što će biti kazna za odgovornu osobu u tom ugovornom organu koja krši Zakon˝, mišljenja je Miraščija.

Iako ovaj Zakon donosi veću transparentnost i donekle usaglašavanje sa direktivama EU, to je samo početak puta ka izradi adekvatnog Zakonskog rješenja poručuje Martinović.

˝U BiH je potrebno u narednih godinu ili dve sačiniti potpuno novi Zakon o javnim nabavkama koji bi bio jedno cjelovito rješenje koje će se u potpunosti uskladiti sa propisima EU i otkloniti brojne nelogičnosti i manjkavosti koje mi u ovom prethodnom periodu nismo uspjeli˝, zaključuje Martinović.

Potrebno formirati specijalne istražne timove

Anesa Agović, koordinatorica programa Globalna inicijativa protiv transnacionalnog organizovanog kriminala za BiH kaže i da bi se problem sistemske korupcije, koja se ogleda u sistemu javnih nabavki, počeo rješavati potrebno je napraviti specijalne istražne timove na entitetskim ali i državnom nivou koji bi bili nezavisni od političkog uticaja.

˝Timove bi isključivo trebali činiti profesionlaci bez ličnih i političkih kontakata čija se pozicija neće dovoditi u bilo kakvu vezu sa nacionalnom, vjerskom ili političkom podobnosti˝, smatra Agović.

Drugi preduslov, prema njenom mišljenju, je nezavisno sudstvo lišeno političkog uticaja.

Prema podacima Agencije za javne nabavke BiH od početka godine do 21. maja na Portalu javnih nabavki www.ejn.gov.ba objavljeno je 7.008 obavijesti o nabavci, te 3.739 obavijesti o dodjeli ugovora.

U istom periodu Agencija je podnijela 23 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka u skladu sa ovlaštenjima iz Zakona o javnim nabavkama.

Prema izvještaju o indeksu percepcije korupcije organizacije Transparency international (TI) za 2020. godinu objavljenom 28. januara, Bosna i Hercegovina (BiH) je za godinu dana pala za 11 mjesta - na 111. mjesto od 180 država svijeta, a zajedno sa Sjevernom Makedonijom je najlošije rangirana zemlja na Zapadnom Balkanu.

XS
SM
MD
LG