Linkovi

Biden traži od Kongresa 33 milijarde dolara za Ukrajinu


Predsjednik Joe Biden govori u Buheloj kući o ratu u Ukrajini. (Foto: AP Photo/Andrew Harnik)
Predsjednik Joe Biden govori u Buheloj kući o ratu u Ukrajini. (Foto: AP Photo/Andrew Harnik)

Predsjednik SAD Joe Biden u četvrtak je zatražio od Kongresa 33 milijarde dolara za podršku Ukrajini - što je ogroman rast američke finansijske pomoći Kijevu u ratu protiv Rusije - kao i pravna sredstva za oduzimanje imovine ruskih oligarha.

Novi zahtjev obuhvata više od 20 milijardi dolara za oružje, municiju i drugu vojnu pomoć, 8,5 milijardi za direktnu ekonomsku pomoć vladi i 3 milijarde za humanitarnu i pomoć za stabilno snabdijevanje hranom.

"Ovaj zakonski prijedlog nam je potreban da podržimo borbu Ukrajine za slobodu. Cijena ove borbe nije nije jeftina, ali bi bilo skuplje pokleknuti pod agresijom", poručio je Biden u govoru u Bijeloj kući.

Američki predsjednik također je zatražio da članovi Kongresa obezbjede administraciji kapacitete za zaplijenu novca ruskih oligarha, čime bi se finansirali ukrajinski ratni napori.

Prema Bidenovom prijedlogu, ti kapaciteti bi omogućavali američkim zvaničicima da oduzimaju imovinu većeg broj oligarha i zaplijenjenu gotovinu daju Ukrajini, a dodatno bi se kriminalizovalo izbjegavanje sankcija, saopšteno je iz Bijele kuće.

Sekretarijatu za pravosuđe bi također bilo omogućeno da koristi stroge američke zakone protiv reketiranja, koji su se nekad koristili protiv mafije, da se pokrenu sudski procesi protiv osoba koje izbjegavaju sankcije.

Biden takođe želi da tužiocima da više vremena da rade na tim slučajevima, tako što bi rok za krivično gonjenje optuženih za pranje novca bio produžen sa pet na 10 godina. Prema prijedlogu, posedovanje novca od koruptivnih poslova sa Rusijom bilo bi krivično djelo.

Nove mjere dio su američkih napora da izoluje i kazni Rusiju zbog invazije na Ukrajinu, kao i da pomogne Kijevu da se oporavi od rata koji je doveo do razaranja gradova i primorao više od 5 miliona ljudi da napuste zemlju.

Američka vojna pomoć Ukrajini već je premašila 3 milijarde od početka ruske invazije. SAD i evropski saveznici zakođe su zamrzli 30 milijardi dolara vrednu imovinu bogatih pojedinaca povezanih sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, uključujući jahte, helikoptere, nekretnine, umjetnička djela, saopštila je Bidenova administracija.

Članovi Kongresa iz obje stranke podržavaju pomoć Ukrajini. Predstavnički dom u srijedu je glasao za uglavnom simboličan zakonski prijedlog kojim se od Bidena traži da proda zamrznutu rusku imovinu.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG