Linkovi

Bidenova administracija: Omogućiti abortus ako je život majke u opasnosti


Demonstranti ispred Vrhovnog suda u Washingotnu traže da se očuva pravo na abortus.
Demonstranti ispred Vrhovnog suda u Washingotnu traže da se očuva pravo na abortus.

Bidenova administracija saopštila je da klinike moraju da omoguće proceduru prekida trudnoće ako je život majke ugrožen i da će to biti zaštićeno federalnim zakonom, bez obzira na zabrane koje propisuju pojedine savezne države.

Vrhovni sud SAD odlučio je da ukine važenje presude Roe protiv Wadea iz 1973. kojom je garantovano univerzalno pravo na abortus, i odlučio da to pravo vrati saveznim državama na odlučivanje.

Odluka Bidenove administracije donijeta je pošto je predsjednik SAD potpisao uredbu kojom se garantuje prekid trudnoće u određenim situacijama.

Sekretarijat za zdravstvo saopštio je da klinike moraju obaviti prekid trudnoće ako je život pacijentkinje u opasnosti i abortus bi ga spasio.

Sekretarijat je saopštio da takva stanja uključuju različite komplikacije u trudnoći, rizik od pobačaja, preeklampsiju i druga ozbiljna stanja. Ovaj propis, prema navodima Sekretarijata, ne daje nove smjernice, već podsjeća klinike na postojeće obaveze u skladu sa federalnim zakonom.

Bidenova administracija je pod pritiskom Demokratske stranke da zaštiti pravo na abortus, što se pokazalo kao jedno od glavnih pitanja za demokratske glasače.

Ankete pokazuju da više od 70 posto Amerikanaca misli da o abortusu treba da odlučuje žena u konsultaciji sa ljekarom.

XS
SM
MD
LG