Linkovi

Biden potpisao uredbu kojom štiti pravo na abortus


Biden Abortion
Biden Abortion

Predsednik SAD Joe Biden potpisao je u petak uredbu kojom se štiti pravo na abortus, poslije odluke Vrhovnog suda kojom je ukinuta univerzalna zaštita prava na abortus i odluka o tom pitanju prenijeta na pojedinačne države.

U više od deset država od tada su uvedena striktna ograničenja ili potpune zabrane obavljanja procedure abortusa, a u još deset i više će se, narednih nedelja i mjeseci, uvoditi dodatne restrikcije.

"Vrhovni sud je jasno pokazao da neće štititi prava žena. Ja hoću", poručio je Biden.

Biden je navodno pod sve većim pritiskom demokrata da mora snažnije da reaguje i uradi nešto povodom odluke Vrhovnog suda kojom se ukida univerzalna zaštita prava na abortus i državama daje da odlučuju o tom pitanju.

Predsjednička uredba bi trebalo da ublaži neke kazne sa kojima bi se mogle suočiti žene koje žele da abortiraju, kada presuda Vrhovnog suda stupi na snagu, ali generalno ne može da očuva pravo na abortus u cijeloj zemlji.

Uredba bi trebalo da da ovlaštenja sekretarijatima za zdravstvo i pravosuđe da se jače bore protiv zabrane pilule za abortus i protiv zabrane ženama da putuju u drugu državu, ako je u njihovoj abortus zabranjen. Takođe, propisuje se na koji način se tretiraju medicinski podaci, odnosno štite podaci o ženama koje žele da abortiraju.

Bidena sve jače kritikuju članovi Demokratske stranke da ne radi dovoljno na zaštiti prava na abortus. Biden je, otkako je presuda donijeta, isticao više puta da je njegova mogućnost da utiče na stanje stvari limitirana bez Kongresa.

"Konačno, Kongres je taj koji je trebalo da presudu Ro protiv Vejda pretoči u federalni zakon", kazao je Biden prošle nedelje.

Vrhovni sud je krajem juna donio odluku kojom se saveznim državama ponovo daje pravo da regulišu politike o abortusu, pa se procjenjuje da će ta procedura biti zabranjena ili strogo ograničena u polovini saveznih država.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG