Linkovi

Biden sa kraljem Čarlsom i britanskim premijerom uoči NATO samita


Biden u posjeti u Velikoj Britaniji
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:13 0:00

Biden u posjeti u Velikoj Britaniji

Američki predsjednik Joe Biden u ponedeljak se sastao sa britanskim kraljem Čarlsom trećim s kojim je razgovarao o borbi protiv klimatskih promjena. Prethodno je na sastanku sa premijerom Rišijem Sunakom pozdravio "čvrsto" prijateljstvo sa bliskim saveznikom.

Biden boravi u Britaniji na početku evropske turneje u okviru koje će prisustvovati NATO samitu u Litvaniji, na kojem saveznici planiraju da iskažu solidarnost sa Ukrajinom.

Biden se sa Sunakom sastao pet puta za toliko mjeseci, mada mu je ovo prva posjeta Downing Streetu od kako je izabran za predsjednika.

"Odlično je što nastavljamo razgovor", rekao je Sunak Bidenu.

Američki predsjednik Džo Bajden i britanski premijer Riši Sunak u bašti rezidencije u Dauning stritu (Foto: ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP)
Američki predsjednik Džo Bajden i britanski premijer Riši Sunak u bašti rezidencije u Dauning stritu (Foto: ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP)

"Razgovaraćemo o mnogo stvari. Naši odnosi su čvrsti. Sastajem se sa bliskim prijateljem i izvanrednim saveznikom", poručio je američki predsjednik.

Iz Bijele kuće je poslije sastanka saopšteno da su dvojica lidera, između ostalog, razmotrila pripreme za NATO samit u Viljnusu i potvrdila čvrstu podršku Ukrajini u svjetlu ruske agresije. Biden i Sunak su, kako se navodi u saopštenju, razgovarali i o situaciji u Sjevernoj Irskoj i Atlantskoj deklaraciji o ekonomskom partnerstvu, koja je pokrenuta u junu.

Nakon što je manje od sat proveo u Sunakovoj rezidenciji, Biden se uputio u dvorac Vindzor na sastanak sa kraljem Čarlsom trećim koji ga je pozdravio uz počasnu gardu.

Američki predsjednik Džo Bajden i britanski kralj Čarls treći posmatraju počasnu gardu (Foto: BEN STANSALL/Pool via REUTERS)
Američki predsjednik Džo Bajden i britanski kralj Čarls treći posmatraju počasnu gardu (Foto: BEN STANSALL/Pool via REUTERS)

Biden i britanski kralj trebalo je da razgovaraju o većem ulaganju u borbu protiv klimatskih promjena, za koju obojica smatraju da je ključna.

"Predsjednik ima ogromno poštovanje za kraljevu posvećenost klimatskim pitanjima", rekao je uoči sastanka savjetnik za nacionalnu bezbjednost Džejk Saliven.

Biden (80) i Charles (74) razgovarali su telefonom ranije ove godine. Biden je prisustvovao sahrani kraljice Eliizabete prošle godine, a prva dama SAD Džil krunisanju novog kralja.

Samit NATO o podršci Ukrajini

Bnden u ponedeljak uveče odlazi u Vilnjus na dvodnevni sastanak sa liderima NATO gde će razgovarati o jačanju podrške Ukrajini, što uključuje iznošenje konačne formulacije kompromisnog saopštenja koje će Kijevu signalizirati da se približava članstvu bez obećanja za brzo pristupanje. On je više puta rekao da Ukrajina mora da izvrši dodatne reforme da bi se kvalifikovala za članstvo u NATO.

Predsednik SAD Džo Bajden izlazi iz aviona Er fors 1, nakon što je sleteo na aerodrom Stensted, Engleska, 9. jula 2023.
Predsednik SAD Džo Bajden izlazi iz aviona Er fors 1, nakon što je sleteo na aerodrom Stensted, Engleska, 9. jula 2023.

U intervjuu snimljenom prošle nedelje, Biden je za CNN rekao da misli da je preuranjeno pozivati na glasanje o ulasku Ukrajine u NATO.

"Ne mislim da je spremna za članstvo u NATO", rekao je Biden. "Mislim da u NATO-u sada nema jednoglasnosti... usred rata. Ako rat traje [a Ukrajina bude članica NATO], onda smo svi u ratu. Mi smo (onda) u ratu sa Rusijom", pošto povelja NATO poziva sve njene članice da brane svaku pojedinačnu zemlju kada je napadnuta.

Saveznici će takođe razgovarati o bezbjednosnim garancijama za Kijev van okvira NATO dok se kreće ka članstvu. Salivan je rekao da će Vašington zajedno sa saveznicima i partnerima u multilateralnom okviru pregovarati o dugoročnim bilateralnim bezbjednosnim obavezama sa Ukrajinom.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG