Linkovi

Erdoğan Bidenu o kandidaturi Švedske za NATO: I dalje 'ne'


Zastave zemalja članica NATO-a vijore se ispred mjesta održavanja NATO samita u Vilniusu, Litvanija, 9. jula 2023.
Zastave zemalja članica NATO-a vijore se ispred mjesta održavanja NATO samita u Vilniusu, Litvanija, 9. jula 2023.

Američki predsjednik Joe Biden boravio je u nedjelju u Londonu na putu za Litvaniju na samit NATO-a u Vilniusu, gdje je malo vjerovatno da će alijansa dočekati Švedsku kao svoju 32. članicu zbog upornih prigovora Turske.

Tokom leta za Britaniju, Biden je telefonom razgovarao s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoğanom u posljednjem trenutku kako bi popločao put da Ankara pristane na pristupanje Švedske - proces koji mora biti jednoglasan među svim sadašnjim članicama.

"Ne mogu okarakterizirati koliko blizu, koliko daleko, sve što mogu reći je da vjerujemo da Švedska treba da bude primljena u NATO što je prije moguće", rekao je savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan za Glas Amerike na avionu Air Force One na putu za London. “Vjerujemo da bi trebao postojati put za to.”

Ankara je navela da je Švedska poduzela neke korake u pravom smjeru, ali nije postigla dovoljan napredak da podrži zahtjev Stockholma za pridruživanje NATO-u.

Ankara je optužila Švedsku da je previše popustljiva prema militantnim kurdskim organizacijama koje Turska smatra terorističkim grupama. Nakon turskih zahtjeva, Švedska je donijela reforme, uključujući novi zakon protiv terorizma. Erdoğan je prvobitno optužio Finsku da čini isto, ali je odobrio zahtjev Helsinkija za pridruživanje NATO-u u aprilu.

Sullivan je dodao da su Biden i Erdoğan razgovarali o prodaji F-16, što je tema koja ostaje ključna tačka za Ankaru uprkos njenim javnim poricanjima. U svom saopćenju, Ankara je istakla da je Erdoğan rekao da bi “bilo pogrešno povezivati ulazak Švedske u NATO sa prodajom aviona F-16” i zahvalio Bidenu na podršci Ankari u njenoj želji da kupi borbene avione.

Zastupnici obje strane u američkom Kongresu, koji ima ovlaštenje da odobri veliku prodaju oružja, insistiraju da Ankara prvo mora odustati od prigovora na pristupanje Švedske prije nego što se sporazum nastavi.

Mađarska se također protivi kandidaturi Švedske, ali je rekla da će je odobriti ako Turska pristane.

Biden će se u ponedjeljak sastati s britanskim premijerom Rishijem Sunakom i kraljem Charlesom kako bi razgovarali o raznim bilateralnim pitanjima i klimatskom finansiranju za zemlje u razvoju.

To je šesti sastanak Bidena i Sunaka za šest mjeseci. U junu je Biden ugostio Sunaka u Bijeloj kući, obavezujući se na Atlantsku deklaraciju da će sarađivati na naprednim tehnologijama, čistoj energiji i kritičnim mineralima kako bi se suprotstavio uticaju Kine širom svijeta.

Biden u ponedjeljak navečer odlazi u Vilnius na dvodnevni sastanak s čelnicima NATO-a gdje će razgovarati o jačanju podrške Ukrajini, što uključuje iznošenje konačne formulacije kompromisnog saopštenja koje će Kijevu signalizirati da se približava članstvu bez obećanja o brzom pristupanju. On je više puta rekao da Ukrajina mora izvršiti dodatne reforme da bi se kvalifikovala za članstvo u NATO-u.

U.S. President Joe Biden walks down the steps of Air Force One as he arrives at Stansted Airport in Stansted, England, July 9, 2023.
U.S. President Joe Biden walks down the steps of Air Force One as he arrives at Stansted Airport in Stansted, England, July 9, 2023.

U intervjuu snimljenom prošle sedmice, Biden je za CNN rekao da misli da je preuranjeno pozivati na glasanje o ulasku Ukrajine u NATO.

"Ne mislim da je spremna za članstvo u NATO-u", rekao je Biden. „Mislim da u NATO-u sada nema jednoglasnosti...usred rata. Ako rat traje [a Ukrajina je članica NATO], onda smo svi u ratu. Mi smo u ratu s Rusijom“, budući da povelja NATO-a poziva sve njegove članice da brane svaku pojedinačnu zemlju kada je napadnuta.

Saveznici će također razgovarati o sigurnosnim garancijama za Kijev izvan okvira NATO-a dok se kreće ka članstvu. Salivan je rekao da će Vašington zajedno sa saveznicima i partnerima u multilateralnom okviru pregovarati o dugoročnim bilateralnim bezbjednosnim obavezama sa Ukrajinom.

"Što znači da će Sjedinjene Države biti spremne pružiti različite oblike vojne pomoći, obavještajnih podataka i razmjene informacija, cyber podrške i drugih oblika materijalne podrške, kako bi se Ukrajina mogla i braniti i odvraćati od buduće agresije", rekao je.

Zemlje NATO-a, predvođene Sjedinjenim Državama, poslale su milijarde dolara u naoružanje Ukrajini, ali rusko zračno bombardiranje nastavilo je ubijati desetine ukrajinskih civila čak i dok su kijevske snage oborile stotine pristiglih projektila.

Sljedeća stanica: Helsinki

Nakon samita NATO-a, Biden odlazi u Helsinki, glavni grad Finske, kako bi se obilježio nedavno pridruživanje Finske vojnom savezu stvorenom nakon Drugog svjetskog rata, te da se sastane sa nordijskim liderima.

Finska se pridružila NATO-u u aprilu, čime je efektivno udvostručena dužina granice Rusije sa najvećim svjetskim bezbjednosnim savezom. Biden je ojačani NATO savez okarakterisao kao znak opadanja uticaja Moskve.

Dopisnica Bijele kuće Anita Pauel i Ken Bredemejer iz Glasa Amerike doprinijeli su ovom izveštaju.

XS
SM
MD
LG