Linkovi

Biden podržao članstvo Švedske u NATO savezu


Američki predsjednik Džo Bajden sa švedskim premijerom Ulfom Kristersonom (Foto: REUTERS/Jonathan Ernst)
Američki predsjednik Džo Bajden sa švedskim premijerom Ulfom Kristersonom (Foto: REUTERS/Jonathan Ernst)

Američki predsjednik Joe Biden podržao je članstvo Švedske u NATO-u tokom susreta u srijedu, u Bijeloj kući, sa švedskim premijerom Ulfom Kristersonom.

Biden u nedelju odlazi na evropsku turneju, tokom koje će prisustvovati samitu NATO-a u Viljnusu, u Litvaniji.

Turska blokira članstvo Švedske i sumnja se da će promijeniti mišljenje do samita, kako bi omogućila liderima da požele dobrodošlicu novoj članici.

Biden je tokom susreta sa Kristersonom novinarima rekao da želi da potvrdi američku podršku za članstvo Švedske i dodao da "to željno iščekuje".

Kristerson se zahvalio Bidenu na pozivu i dodao da Švedska "veoma cijeni" Bidenovu podršku.

"Takođe mislimo da možemo da damo doprinos", rekao je švedski premijer.

Poslije razgovora sa Bidenon naveo je da su se saglasili da je samit u Viljnusu "prirodno vrijeme" da se završi proces pristupanja alijansi.

"Međutim, obojica takođe znamo da samo Turska može da donosi svoje odluke", rekao je Kristerson novinarima u švedskoj ambasadi u Vašingtonu.

Švedska i Finska su aplicirale za članstvo prošle godine, nakon što su poslije ruske invazije na Ukrajinu odustale od politike neutralnosti. Sve članice moraju da odobre zahtjev za članstvo, što Turska i Mađarska još nisu uradile kada je riječ o Švedskoj.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoğan optužuje Stokholm da pruža utočište pripadnicima militantnih grupa koje Ankara smatra teroristima.

SAD i njihovi saveznici pokušavaju da prevaziđu protivljenje Turske. Erdoğan tvrdi da pristalice zabranjene Kurdistanske radničke partije (PKK) nastavljaju da organizuju proteste u Švedskoj i finansiraju, kako navodi, terorističke grupe što je neprihvatljivo za Tursku.

Švedska je saopštila da je ispunila sve zahtjeve dogovorene u pregovorima sa Turskom, ali Erdoğan još nije nagovijestio da je spreman da odobri njeno članstvo.

Zvaničnici Švedske, Turske i NATO-a sastaće se u Briselu u četvrtak da bi pokušali da pronađu rkešenje uoči samita naredne nedelje.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG