Linkovi

Očekuje se Bidenov govor o vanjskoj politici SAD


President Joe Biden delivers remarks on climate change and green jobs, in the State Dining Room of the White House, Wednesday, Jan. 27, 2021, in Washington. (AP Photo/Evan Vucci)
President Joe Biden delivers remarks on climate change and green jobs, in the State Dining Room of the White House, Wednesday, Jan. 27, 2021, in Washington. (AP Photo/Evan Vucci)

Očekuje se da će predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden 1. februara održati govor u kojem će iznijeti svoje stavove o vanjskoj politici dok pokušava promijeniti politički kurs zemlje nakon četiri godine prethodne administracije sa motom "Amerika na prvo mjestu" njegovog prethodnika Donalda Trumpa.

Bidenov govor će se fokusirati na "obnavljanje pozicije Amerike u svijetu", rekao je službenik Bidenove administracije, kako prenose NBC News i CNN. Iako se ne očekuje da će se Biden dublje ulaziti u specifičnosti politike, govor će nastojati da postavi novi ton nakon Trumpovog odnosa prema međunarodnim institucijama i sukoba sa saveznicima i konkurentima.

Očekuje se i da će u potpunosti podržati svog novog državnog sekretara Antonyja Blinkena, koji preuzima State Department.

U inauguralnom govoru 20. januara, Biden se obvezao da će "popraviti" saveze koji su pod tenzijama i ponovo se "angažovati" u svijetu. Biden je već poduzeo mjere za ponovno pridruživanje SAD Pariskom klimatskom sporazumu i Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO) što je bio i dio predizbornog obećanja da će borba protiv globalnog zagrijavanja i pandemije izazvane korona virusom biti na vrhu njegovih prioriteta.

Biden se suočava s nizom izazova na globalnoj sceni, od deeskalacije sve većih tenzija s Iranom do bavljenja sjevernokorejskim nuklearnim i raketnim programima. Kao i sa pogoršanjem odnosa s Kinom i Rusijom, iako Bidenova administracija traži mogućnosti za saradnju u oblasti obostranih interesa sa svojim rivalima.

XS
SM
MD
LG