Linkovi

Biden traži oštre kazne za direktore propalih banaka


Ilustracija (Foto: Reuters/Dado Ruvić)
Ilustracija (Foto: Reuters/Dado Ruvić)

Američki predsjednik je zatražio od Kongresa da regulatorima odobri veća ovlaštenja za kontrolu banaka, uključujući pravo da oduzmu novčane nadoknade direktorima propalih banaka, da im zabrane da rade u finansijama, te da lakše kazne menadžere finansijskih institucija koje su doživjele kolaps.

Niko nije iznad zakona i jačanje odgovornosti je važan faktor odvraćanja da bi se spriječilo loše upravljanje u budućnosti. Kongres mora da deluje i nametne oštrije kazne direktorima čije je loše upravljanje doprinijelo krahu njihovih banaka", naveo je Biden u saopštenju.

Federalna korporacija za osiguranje depozita (FDIC)za sada može da oduzme kompenzacije samo direktorima u najvećim bankama, a za druge kazne je potrebno da se pokaže da su bili odgovorni za nemar ili "stalno zanemarivali" stanje banke.

Biden se oglasio nakon brzog kolapsa dvije banke prošle nedelje - Banke Silicijumske doline (SVB) u Kaliforniji i Signačur (Signature) u Njujorku - drugog i trećeg po veličini kraha jedne banke u američkoj istoriji.

U Bijeloj kući su se pozvali na izvještaje da je izvršni direktor SVB Gregori Beker prodao svoje akcije u banci u vrijednosti od 3 miliona dolara uoči njenog kolapsa, i poručili da Biden želi da FDIC ima ovlaštenje da mu oduzme taj novac.

Finansijska grupa u čijem vlasništvu je bila Banka Silicijumske doline, nad kojom su posle prošlonedeljnog kolapsa kontrolu preuzele američke regulatorne agencije, proglasila je u petak bankrotstvo.

Protiv finansijske grupe SVB, njenog izvršnog i finansijskog direktora, ove nedelje je podnijeta tužba u kojoj se tvrdi da je kompanije sakrila koliko će podizanje kamatnih stopa biti rizično po njene biznise.

Ta finansijska institucija više nije povezana sa Bankom Silicijumske doline. Banka, koja je naslijedila SVB, sada je pod jurisdikcijom Federalne korporacije za osiguranje depozita (FDIC) i nije obuhvaćena zahtjevom za bankrotstvo.

U međuvremenu, još jedna ugrožena banka - Banka prve republike - dobila je 30 milijardi dolara, što je spriječilo njen trenutni kolaps, ali i dalje postoje strahovi da to može da se desi.

Uprkos krahu već dvije banke nadležni uvjeravaju da je sistem ipak stabilan.

Kako bi se spasila Banka prve republike, novac su joj dale veće američke banke, a u pregovorima su učestvovali i sekretarka za finansije Dženet Jelen, direktor Federalnih rezervi Džerom Pauel i direktor banke Džej Pi Morgan Džejmi Dimon.

Intervencija se dogodila nakon što je švajcarska banka "Kredit Svis" morala da pozajmi 54 milijarde dolara od centralne banke, kako bi održala likvidnost.

Intervencije država i banaka smirile su globalna finansijska tržišta u četvrtak, nakon tubrulentnog perioda. Akcije Prve banke, i ostalih banaka, su međutim ponovo pale u petak.

Analitičari napominju da, iako države žele brzo da djeluju i spriječe rizike, opasnost od bankarske krize nije prošla.

"Dali su novac banci Prve republike kako bi je održali privremeno, ali će ga polako izvlačiti i banka će se zatvoriti. Jelen je bila jasna da je novac građana zaštićen, ali banke možda više neće biti", kaže Matan Somasundaram iz analitičarske kuće Deep Data iz Sidneja.

Za sada, vlasti vjeruju da je bankarski sistem otporan na veliki kolaps i da su trenutna previranja mnogo drugačija u odnosu na ona iz 2008.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG