Linkovi

Nakon propasti SVB banke, SAD djeluju kako bi ojačale povjerenje u bankarski sistem


FILE PHOTO: Illustration shows destroyed SVB (Silicon Valley Bank) logo
FILE PHOTO: Illustration shows destroyed SVB (Silicon Valley Bank) logo

Američke vlasti su u nedjelju pokrenule hitne mjere kako bi ojačale povjerenje u bankarski sistem nakon što propast banke Silicijumske doline prijeti da izazove širu finansijsku krizu.

Nakon dramatičnog vikenda, regulatori su rekli da će klijenti propale banke imati pristup svim svojim depozitima počevši od ponedjeljka i uspostaviti novi objekt koji će bankama omogućiti pristup hitnim sredstvima. Federalne rezerve su također olakšale bankama da se od njih zadužuju u hitnim slučajevima.

Dok su mjere u ponedjeljak pružile određeno olakšanje firmama iz Silicijumske doline i globalnim tržištima, zabrinutost zbog širih bankarskih rizika i dalje je dovela do sumnje da li će Fed ostati pri svom planu za agresivno povećanje kamatnih stopa.

"Mislimo da će koraci koje poduzimaju Fed, Trezor i (Federalna korporacija za osiguranje depozita) odlučno prekinuti psihološku 'petlju propasti' u regionalnom bankarskom sektoru," rekao je Karl Schamotta, glavni tržišni strateg u Corpay-u u Torontu.

Ali, pošteno ili ne, ova epizoda će doprinijeti višim nivoima pozadinske volatilnosti, s ulagačima koji oprezno gledaju da se pojave druge pukotine kako se politika Fed-a nastavlja.

Regulatori su također brzo zatvorili njujoršku Signature banku, koja je posljednjih dana bila pod pritiskom.

Stalna zabrinutost u vezi sa finansijskim sektorom opteretila je dionice banaka u Aziji, pri čemu je japanski Mitsubishi UFJ dostigao najniži nivo za dva mjeseca, a singapurski DBS najniži za četiri mjeseca. Hongkonške dionice HSBC-a i Standard Chartered-a smanjile su rane gubitke kako bi trgovale gotovo bez vrijednosti.

Evropske berze su pale za 0,6% u ranoj trgovini, dok su bankarske akcije pale za nešto više od 1%. Fjučersi na američke dionice bili su veći. Azijske dionice izvan Japana su porasle za preko 1%, dok je Nikkei oslabio za 1%.

Intervencija Bidenove administracije naglašava kako nemilosrdna kampanja Fed-a i drugih velikih centralnih banaka za suzbijanje inflacije stavlja stres na finansijski sistem i globalna tržišta.

Banka iz Silicijumske doline (SVB), oslonac za startup ekonomiju, bila je proizvod višedecenijske ere jeftinog novca, sa jedinstvenim rizicima koji su je činili posebno ranjivom. Ali, kako je prošle sedmice uslijedio juriš na banku, brzo se proširila zabrinutost da druge regionalne banke dijele sličnosti.

Budući da je Fed spreman da nastavi podizati stope, investitori su rekli da finansijski sistem možda još nije u potpunosti izašao iz problema.

Analitičari Goldman Sachsa rekli su da više ne očekuju da će Fed podići stope za 25 baznih poena na svom sljedećem sastanku o politici 21. i 22. marta, usred stresa u bankarskom sektoru.

"Ono što investitori moraju očekivati sutra i kasnije je da ćemo se nositi s velikim rizikom od događaja", rekao je Michael Purves, izvršni direktor Tallbacken Capital Advisorsa. "Još uvijek će biti dugotrajnih pitanja s drugim regionalnim bankama."

DEPOZITI ZAŠTIĆENI

Kolaps SVB-a - najveći bankrota banke od 2008. - izazvao je zabrinutost oko toga da li će klijenti malih preduzeća moći da plate svoje osoblje, a FDIC štiti samo depozite do 250.000 dolara.

Prema FDIC-u, oko 89% od 175 milijardi dolara depozita SVB-a bilo je neosigurano do kraja 2022. godine.

Svi deponenti, uključujući i one čija sredstva premašuju maksimalni nivo osiguranog od strane vlade, biće kompletirani, navodi se u zajedničkoj izjavi američke ministarke finansija Janet Yellen, predsjednika Fed-a Jeromea Powella i predsjednika Federalne korporacije za osiguranje depozita Martina Gruenberga u nedjelju navečer.

Visoki zvaničnik američkog trezora rekao je da će poduzete radnje zaštititi štediše, istovremeno pružajući dodatnu podršku širem bankarskom sistemu, ali zvaničnici i regulatori nastavljaju pratiti stabilnost finansijskog sistema.

"Firme se ne spašavaju. Deponenti su zaštićeni", rekao je zvaničnik.

Rizik bi snosio Fond za osiguranje depozita, koji za to ima dovoljno sredstava.

Smatralo se da je obezbjeđivanje izuzetaka od sistemskog rizika brže od čekanja na mogućeg kupca, rekao je zvaničnik.

Zvaničnici trezora rekli su da će štediše njujorške Signature banke, koju je u nedjelju zatvorio državni finansijski regulator New Yorka, također biti potpuno bez gubitka za poreske obveznike.

Signature je, poput SVB-a, imao klijentelu koncentrisanu u tehnološkom sektoru, a hartije od vrijednosti u njenom bilansu su erodirale kako su kamatne stope rasle. Od septembra, skoro četvrtina Signatureovih depozita dolazi iz sektora kriptovaluta, ali je banka u decembru objavila da će smanjiti svoje depozite vezane za kriptovalute za 8 milijardi dolara.

Dok će svi depoziti klijenata biti zaštićeni, nove politike usvojene u nedjelju će "izbrisati" vlasnike kapitala i obveznica u SVB i Signature banci, rekao je visoki zvaničnik američkog Ministarstva finansija.

Zajedno sa odlukom Fed-a da osigura da finansijske institucije mogu zadovoljiti potrebe svih svojih štediša, ti koraci bi "vratili povjerenje tržišta", rekao je zvaničnik.

Fjučersi na fondove Fed-a porasli su u ponedjeljak kako bi implicirali samo 17% šanse da će Federalne rezerve povećati stopu za pola poena kada se sastanu sljedeće sedmice, daleko od 70% prije nego što su vijesti iz SVB-a izašle prošle sedmice.

Fed je rekao da će dodatno finansiranje staviti na raspolaganje kroz novi program bankovnog oročenog finansiranja, koji će depozitnim institucijama nuditi kredite do jedne godine, uz podršku trezora i druge imovine koju ove institucije drže.

Kada je pandemija koronavirusa pokrenula finansijsku paniku u martu 2020., Fed je najavio niz mjera za održavanje kreditnog protoka smanjenjem troškova zaduživanja i produžavanjem uslova direktnih zajmova. Do kraja tog mjeseca korištenje Fed-ovog diskontnog prozora poraslo je na više od 50 milijardi dolara.

Sredinom prošle sedmice, prije kolapsa SVB-a, nije bilo naznaka da se potrošnja povećava, a podaci Fed-a pokazuju sedmična neizmirena bilansa od 4 do 5 milijardi dolara od početka godine.

VELIKA BRITANIJA

U Britaniji, gdje SVB ima podružnicu, vlada i Banka Engleske održale su razgovore tokom vikenda kako bi pronašli rješenje koje bi spriječilo propadanje lokalnog kreditora.

U potezu koji podsjeća na eru finansijske krize, rano u ponedjeljak u Londonu HSBC je objavio da kupuje Silicon Valley Bank UK za 1 funtu (1,21 dolara). Rečeno je da je podružnica do 10. marta imala zajmove od oko 5,5 milijardi funti i depozite od oko 6,7 milijardi funti.

Iako je SVB UK mali - bilans HSBC-a premašuje 2,9 triliona dolara - zabrinutost da bi neuspjeh SVB-a uzrokovao blokadu britanske start-up industrije izazvala je pozive iz sektora da vlada interveniše.

Britanski start-upovi podržani rizičnim kapitalom imaju oko 2,5 milijardi funti, uglavnom u depozitima, "zaključanim" u SVB UK, prema anketi koju je vidio Reuters.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG