Linkovi

Credit Suisse banka osigurala 54 milijarde dolara za spas


Muškarac šeta u blizini sjedišta banke Credit Suisse u New Yorku
Muškarac šeta u blizini sjedišta banke Credit Suisse u New Yorku

Credit Suisse je u četvrtak saopćila da će pozajmiti do 54 milijarde dolara od švicarske centralne banke kako bi ojačala likvidnost i povjerenje investitora nakon što je pad njenih dionica pojačao strahove od globalne bankarske krize.

Saopštenje banke sa sjedištem u Cirihu pomoglo je da se preokrenu neki od velikih gubitaka na tržištu dionica i vratilo povjerenje u šira finansijska tržišta, koja su bila narušena u srijedu, a u azijskom trgovanju u četvrtak, jer su investitori zabrinuti zbog potencijalnih gubitaka na globalnim bankarskim depozitima.

U svom saopćenju, Credit Suisse je navela da će iskoristiti opciju da pozajmi od centralne banke do 50 milijardi švajcarskih franaka (54 milijarde dolara). To je uslijedilo nakon uvjeravanja švicarskih vlasti u srijedu da Credit Suisse ispunjava "zahtjeve za kapital i likvidnost nametnute sistemski važnim bankama" i da može pristupiti likvidnosti centralne banke ako bude potrebno.

Credit Suisse je prva velika globalna banka kojoj je dat hitan spas od finansijske krize 2008. i njeni problemi su izazvali ozbiljne sumnje da li će centralne banke biti u stanju da izdrže svoju borbu protiv inflacije agresivnim povećanjem kamatnih stopa.

Dionice banke porasle su za 21% u pred-otvorenoj trgovini u ranim evropskim satima. Tokom većeg dijela azijskog dana, dionice su padale u minusu dok su investitori jurili na zlato, obveznice i dolar. Iako je najava Credit Suissea pomogla u smanjenju nekih ranih gubitaka, trgovina je bila nestabilna, a sentiment krhko.

"To uklanja neposredan rizik. Ali suočava nas sa drugim izborom. Što više ovo radimo, što više otupljujemo monetarnu politiku, više moramo živjeti sa višom inflacijom - i šta će to biti?" rekao je Damien Boey, glavni strateg za kapital u Barrenjoeyu u Sidneju.

"Da li spašavanje čini stvari boljim? S jedne strane, uklanjate izvor rizika za tržišta, što je jasna i prisutna opasnost. S druge strane, mi se hranimo u ovoj paradigmi monetarne politike samim sobom."

Zaduživanje Credit Suisse će se vršiti u okviru pokrivenog kredita i kratkoročne likvidnosti, u potpunosti osigurano visokokvalitetnom imovinom. Također je objavio ponude za visoke dužničke vrijednosne papire za gotovinu do 3 milijarde franaka.

"Ova dodatna likvidnost bi podržala osnovnu djelatnost i klijente Credit Suissea jer Credit Suisse poduzima neophodne korake za stvaranje jednostavnije i fokusiranije banke izgrađene oko potreba klijenata", navodi banka.

Izvršni direktor Credit Suisse Ulrich Koerner ranije je u srijedu nastojao da uvjeri investitore u snažnu likvidnost zajmodavca.

"Naš kapital, naša osnova likvidnosti je veoma, veoma jaka", rekao je Koerner medijima. "Mi ispunjavamo i premašujemo u osnovi sve regulatorne zahtjeve."

U međuvremenu, bankari Credit Suisse u Aziji obratili su se klijentima kako bi ih uvjerili nakon najnovijeg priliva sredstava.

"Rekli smo im da pročitaju izjave i pogledaju činjenicu da kupujemo obveznice u vrijednosti od 3 milijarde franaka jer su tako jeftine", rekao je viši bankar iz Hong Konga. "To je sve što možemo reći i pokušati nastaviti s poslom."

Bankar je odbio da bude imenovan jer nisu bili ovlašteni da razgovaraju sa medijima.

EVROPSKI EPICENTAR

Problemi 167-godišnje banke pomjerili su fokus investitora i regulatora iz Sjedinjenih Država u Evropu, gdje je Credit Suisse predvodio prodaju dionica banke nakon što je njen najveći investitor rekao da ne može pružiti veću finansijsku pomoć zbog regulatornih ograničenja.

Zabrinutost u vezi sa Credit Suisseom dodatno je povećala strahove bankarskog sektora izazvane prošlosedmičnim kolapsom Banke Silicijumske doline (SVB) i Signature banke, dvije američke firme srednje veličine.

Fokus investitora je također na bilo koju akciju centralnih banaka i drugih regulatora na drugim mjestima kako bi povratili povjerenje u bankarski sistem.

Kreatori politike u Australiji i Južnoj Koreji pokušali su u četvrtak uvjeriti tržišta da su banke u njihovim jurisdikcijama dobro kapitalizirane.

Propadanje SVB-a prošle sedmice, praćeno onim Signature banke dva dana kasnije, dovelo je globalne bankarske dionice u promet jer su se investitori plašili još jednog trenutka Lehman Brothers, giganta s Wall Streeta čiji je neuspjeh izazvao globalnu finansijsku krizu prije više od deset godina .

U srijedu su dionice Credit Suisse dovele do pada od 7% u evropskom bankarskom indeksu, dok su petogodišnje kreditne promjene za vodeću švicarsku banku dosegle novi rekord.

Izlazak investitora na vrata izazvao je strah od šire prijetnje finansijskom sistemu, a dva supervizorska izvora rekla su Reutersu da je Evropska centralna banka na oprezu kontaktirala banke kako bi ih ispitala o njihovoj izloženosti Credit Suisseu.

Američko ministarstvo finansija je također saopćilo da prati situaciju oko Credit Suisse i da je u kontaktu sa svjetskim kolegama, rekao je glasnogovornik Trezora.

SLJEDEĆI KORACI

Brzi rast kamatnih stopa otežao je nekim preduzećima vraćanje ili servisiranje kredita, povećavajući šanse za gubitke za zajmodavce koji su takođe zabrinuti zbog recesije.

Trgovci se sada klade da bi Federalne rezerve, od kojih se samo prošle sedmice očekivalo da ubrzaju svoju kampanju povećanja kamatnih stopa suočene sa upornom inflacijom, mogle biti prisiljene da pauziraju, pa čak i preokrenu kurs.

Opklade na veliko povećanje kamatnih stopa Evropske centralne banke na sastanku u četvrtak su takođe brzo nestale zbog rastućeg straha o zdravlju evropskog bankarskog sektora. Cijene na tržištu novca sugerirale su da trgovci sada vidje manje od 20% šanse za povećanje stope od 50 baznih poena na sastanku ECB-a.

Za sada su investitori fokusirani na ono što će se sljedeće dogoditi u Credit Suisseu.

"Sljedeći važan korak mora izaći od njihovog izvršnog direktora i pokazati svoju novu strategiju javnosti prije nego kasnije kako bi uvjerili tržišta", Tareck Horchani, šef glavne brokerske poslove u Maybank Securities u Singapuru.

"Još uvijek postoji mogućnost da se oporave, ali put će biti vrlo neravan."

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG