Linkovi

Biden se drži po strani za vrijeme haosa unutar Republikanske stranke


Predsjednik Joe Biden razgovara sa novinarima poslije govora o oproštaju studentskih dugova, u Bijeloj kući, 4. oktobra 2023. (Foto: AP/Evan Vucci)
Predsjednik Joe Biden razgovara sa novinarima poslije govora o oproštaju studentskih dugova, u Bijeloj kući, 4. oktobra 2023. (Foto: AP/Evan Vucci)

Dok Republikanska partija puca po šavovima, američki predsjednik Joe Biden se drži po strani i ponaša - predsjednički, u nastojanju da se prikaže kao mirna alternativa haosu.

Demokratski predsjednik je u srijedu pozvao da se okonča "otrovna atmosfera" u Washingtonu, i najavio veliki govor o pomoći Ukrajini.

Tokom protekle nedjelje, imao je seriju objava o zdravstvenoj zaštiti i studentskim dugovima, koje se dopadaju biračima, dok su njegovi rivali privlačili neželjeni publicitet svojim unutrašnjim sukobima.

Tako je uspostavljen jasan kontrast između Bidena i republikanaca, čija je sposobnost upravljanja zemljom dovedena u pitanje nakon što je tvrda struja stranke u Predstavničkom domu smijenila predsjedavajućeg Kevina McCarthyja.

"Podijeljeni ekran"

80-godišnji Biden, koji ima nizak rejting popularnosti uoči predsjedničkih izbora naredne godine, također nije komentarisao pojavljivanje svog vjerovatnog republikanskog rivala 2024, Donalda Trumpa, pred sudom u New Yorku, gdje mu se sudi zbog finansijske prevare.

"Bidenovo držanje po strani je veoma dobra strategija", kaže za AFP Robert Rowland, ekspert za političke komunikacije sa Univerziteta Kansas.

"On treba da pokaže da je jak predsjednik, i da pusti da se odvija republikansko krvoproliće. Ne može da učini ništa povodom toga, i onda zašto ne bi pustio da demokrate imaju koristi od toga."

Kontrast sa republikancima je strategija Bijele kuće, koja nekad i doslovno koristi podijeljeni ekran sa fotografijama na društvenim mrežama.

Strategija često uključuje moć i simboliku predsjedničkog položaja, pa se Biden tako obratio iza govornice u Rooseveltovoj sobi Bijele kuće.

Biden je pozvao razjedinjene republikance da sarađuju sa demokratama i izbjegnu novu prijetnju zatvaranja američke vlade idućeg mjeseca, nakon što su je u posljednji čas izbjegli proteklog vikenda.

"Treba da prestanemo da doživljavamo jedni druge kao neprijatelje", rekao je.

Biden se zatim vratio političkim mjerama a za koje se nada da će pridobiti glasače. Najavio je novi program otpisivanja studentskih dugova u vrijednosti od 9 milijardi dolara, nakon što je Vrhovni sud u junu poništio njegov program oproštaja studentskih kredita.

U utorak je objavio da su farmaceutske kompanije pristale da pregovaraju o smanjenju cijena, što je ključni element njegovog obećanja da će smanjiti visoke troškove zdravstvene zaštite uoči izbora.

Glumica Selma Blair sa Bidenom govori o zakonu o Amerikancima sa invaliditetom na južnom travnjaku Bijele kuće, 2. oktobra 2023. (Foto: AFP/Brendan Smialowski)
Glumica Selma Blair sa Bidenom govori o zakonu o Amerikancima sa invaliditetom na južnom travnjaku Bijele kuće, 2. oktobra 2023. (Foto: AFP/Brendan Smialowski)

U ponedjeljak je bio domaćin skupa na kome je proslavljeno usvajanje zakona o pomoći Amerikancima sa invaliditetom, zajedno sa glumicom Selmom Blair, koja ima multiple sklerozu, i čiji je pas u jednom trenutku spustio glavu na predsjednikovo stopalo.

"Stalne svađe"

Republikanci primjećuju strategiju i nisu zadovoljni. "Zašto se republikanci uvijek svađaju među sobom", žalio se Trump, čiji su republikanski, tvrdokorni saveznici pokrenuli puč protiv McCarthyja.

Lindsay Graham, republikanski senator iz Južne Karoline, koji je Trumpov bliski saradnik, rekao je da sva previranja znače da Biden "dobija priliku za predah, i skreće se fokus i pažnja sa njegovih brojnih neuspjeha."

Međutim, ta strategija nije bez rizika.

Ako SAD budu paralisane političkim haosom, dok Predstavnički dom traži novog predsjedavajućeg, a prijeti novo zatvaranje vlade u novembru, malo je vjerovatno da će Biden moći da nastavi da se ne miješa.

Birače već brinu njegove godine i efikasnost, dok njegova poruka o ekonomskom oporavku ne uspijeva da se probije do mnogih Amerikanaca.

Predsjednik je ove nedjelje bio primoran da uvjerava svoje saveznike da će se američka pomoć Ukrajini nastaviti, nakon što je bila izostavljena iz sporazuma da bi se spriječilo zatvaranje vlade uprkos protivljenju tvrde struje republikanaca.

Biden i demokrate bi sada mogli da imaju problem da usvoje novi paket pomoći Kijevu u Predstavničkom domu dok traju unutrašnji sukobi republikanaca.

XS
SM
MD
LG