Linkovi

Šta nakon smjene predsjedavajućeg Predstavničkog doma Kevina McCarthyja ?


Kevin McCarthy napušta Capitol nakon što je smijenjen sa mjesta predsjedavajućeg Predstavničkog doma SAD.
Kevin McCarthy napušta Capitol nakon što je smijenjen sa mjesta predsjedavajućeg Predstavničkog doma SAD.

Predstavnički dom američkog Kongresa po prvi put u svojoj historiji smijenio je predsjedavajućeg sa te pozicije, jer su sukobi u podijeljenoj republikanskoj većini svrgnuli Kevina McCarthyja.

Ima li v.d. predsjedavajućeg?

Neposredno nakon glasanja za smjenu u utorak sa 216 prema 210, republikanski predstavnik Patrick McHenry, saveznik McCarthyja, imenovan je za privremenog predsjedavajućeg. On može služiti vrlo ograničeno vrijeme - do tri zakonodavna dana u ovom slučaju.

Dužnosti privremenog vršioca dužnosti predsjedavajućeg su nejasne. Prema postojećim pravilima, ta osoba „može vršiti one funkcije koje su neophodne do izbora predsjedavajućeg ili privremenog predsjedavajućeg”.

Dok predsjedavajući postavlja ukupni zakonodavni dnevni red u Domu, lider većine u Domu je taj koji zakazuje konkretne zakone o kojima će se raspravljati i glasati u Domu.

Republikanska predstavnica Kelly Armstrong rekla je novinarima da će McHenryjev glavni zadatak biti „da nam osigura novog predsjedavajućeg”. Sve dalje, rekla je, pokrenulo bi potez za svrgavanje McHenryja.

Zamrzavanje zakonodavstva?

Dok se ne imenuje novi predsjedavajući u Predstavničkom domu, malo je vjerovatno da će biti poduzete daljnje mjere u vezi s nacrtima zakona za finansiranje vlade, s tim da se zakonodavci suočavaju s rokom do 17. novembra da osiguraju više novca ili će se suočiti s djelomičnim zatvaranjem vlade.

Borbe oko toga i bijes zbog McCarthyjevog neuspjeha da postigne ekstremno duboke rezove potrošnje koje traže konzervativci tvrdokorne desnice izazvali su uspješan potez zastupnika Matta Gaetza da ga svrgne s mjesta.

Šta rade republikanci i demokrate?

221 republikanac i 212 demokrata Predstavničkog doma okupili su se privatno kako bi smislili svoje sljedeće korake - i političke i zakonodavne.

Od svake stranke se očekuje da pokuša da se dogovori sa kandidatom za predsjedavajućeg. To je prilično lako za demokrate jer čvrsto stoje iza lidera manjine Hakeema Jeffriesa, koji se u januaru kandidirao za predsjedavajućeg dok je protiv sebe imao McCarthyja i druge kandidate.

Republikanci bi, zbog svojih očiglednih podjela, posebno među malom grupom tvrdolinijaških konzervativaca koji traže veoma duboke rezove federalne potrošnje, mogli teže da se odluče za kandidata.

McHenry bi mogao imati prednost sada kada je vršilac dužnosti predsjedavajućeg. Nejasno je da li želi taj posao. McCarthyju nije zabranjeno da se ponovo kandiduje, iako je kasnije u utorak rekao da to neće učiniti.

Dom se našao u trenutku bez presedana, pa je nejasno kada će se održati proces izbora u punom Domu. Obično se biranje predsjedavajućeg zakazuje na početku novog Kongresa svake dvije godine.

Kada će biti biran predsjedavajući?

Lideri obje stranke će morati da odluče kada su spremni da uđu u proces izbora predsjedavajućeg.

Januarski poduhvat bio je traljav jer McCarthy danima nije mogao dobiti dovoljno glasova za pobjedu sve do 15 kruga glasanja.

Ovog puta bi moglo biti barem jednako haotično za republikance, osim ako ne zaključe da takav haos stvara reakciju javnosti koja bi mogla upropastiti njihove izborne izglede 2024.

Ko se može kandidovati za govornika?

Prema američkom ustavu, predsjedavajući Predstavničkog doma ne mora biti član Kongresa. To je razlog zašto su neki republikanci naveli ime bivšeg predsjednika Donalda Trumpa za tu funkciju, iako se on kandidirao za predsjednika i rekao da ne želi taj posao.

XS
SM
MD
LG