Linkovi

Biden obećao da će sarađivati sa republikancima


Joe Biden
Joe Biden

Izabrani predsjednik SAD Joe Biden izjavio je da je razgovarao telefonom sa liderom republikanaca u Senatu Mitchom McConnellom​ i da, iako nisu saglasni o mnogim pitanjima, ima oblasti u kojima mogu da sarađuju. 

McConnell je dugo oklijevao da prizna Bidena kao izabranog predsjednika, a to je učinio tek pošto je Elektorski koledž demokratu proglasio pobjednikom izbora 3. nobvembra sa 306 osvojenih elektorskih glasova.

"Naša zemlja sada ima zvanično izabranog predsjednika i potpredsjednicu. Milioni nas su se nadali da će se izbori završiti drugačijim rezultatom, ali je Elektorski koledž rekao svoje", kazao je McConnell u obraćaju javnosti u utorak.

Predsjednik Donald Trump nije komentarisao McConnellov potez, ali je objavio nekoliko tweetova o navodnoj izbornoj prevari - među kojima i da 92 odsto republikanskih glasača misli da su izbori pokradeni.

Trump i dalje ne priznaje da je izgubio izbore.

Poslije McConnellovog govora, Biden je rekao da ga je pozvao telefonom da mu se zahvali i da su imali dobar razgovor.

"Uvijek smo bili otvoreni jedan prema drugome", kazao je izbabrani predsjednik koji je decenijama radio sa McConnellom, dok je bio senator.

"Dogovorili smo se da treba da se nađemo u skorije vrijeme i radujem se budućoj saradnji sa njim", rekao je Biden.

Izbori u Georgiji

Izabrani predsjednik se obratio pristalicama u Atlanti, tokom mitinga demokratskih kandidata za senatore. U Georgiji će 5. januara 2021. biti održan drugi krug izbora koji može da odluči večinu u Senatu.

Demokratski kandidati za senatore iz Georgije su Jon Ossoff i Raphael Warnock.

"Mislim da će Georgia iznenaditi cijelu zemlju izlaznošću na ovim izborima", rekao je Biden.

Dan poslije izbora u Georgiji, 6. januara, ishod glasanja Elektorskog koledža treba da potvrdi i Kongres.

To je ujedno i Trumpova posljednja nada da može da preokrene ishod izbora, jer kongresmen Mo Brooks iz Alabame osporava pobjedu Bidena u pet država. Brooksu je, međutim, potreban i senator da bi osporio ishod glasanja, a nijedan se još nije tome priključio.

XS
SM
MD
LG