Linkovi

Počinje rano glasanje u drugom krugu izbora u Georgiji


U Georgiji je bio veliki odziv birača i tokom ranog glasanja uoči izbora 3. novembra
U Georgiji je bio veliki odziv birača i tokom ranog glasanja uoči izbora 3. novembra

U Georgiji je počelo rano glasanje na drugom krugu izbora za predstavnike te države u Senatu, koji će biti održani 5. januara 2021. Izbori u Georgiji su važni jer mogu da odrede koja će stranka ubuduće imati većinu u Senatu. 

Republikanci trenutno imaju većinu sa 50 mjesta, dok demokrate drže 48. Ako dobiju oba mjesta u Georgiji, demokrate će imati većinu jer u slučaju neriješenog ishoda glasanja odlučuje glas predsjedavajućeg u Senatu, a to će od januara biti potpredsjednica SAD Kamala Harris.

Za dva mjesta u Senatu trkaju se dvoje republikanaca i dvoje demokrata: demokrata Raphael Warnock​ pokušava da uzme mesto republikanki Kelly Loefller​, dok demokrata Jon Ossoff​ pokušava da smeni republikanca David Perdue.

Georgia je bila jedna od saveznih država u kojima je bila velika izlaznost tokom ranog glasanja uoči izbora 3. novembra, jer su birači željeli da izbjegnu gužve zbog pandemije.

Procjenjuje se da je skoro polovina od ukupno pet miliona registrovanih birača u Georgiji glasala ranije, a da je samo prvog dana glasalo 125 hiljada ljudi.

Rano glasanje će trajati do 31. decembra, a onda se može glasati i 5. januara na biračkom mjestu.

Georgiju su decenijama držali republikanci, a demokrata Joe Biden osvojio je više glasova na predsjedničkim izborima od aktuelnog predsjednika Donalda Trumpa.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG