Linkovi

SAD traže izbacivanje Rusije iz Vijeća UN-a za ljudska prava


Američka ambasadorica pri Ujedinjenim nacijama Linda Thomas-Greenfield​
Američka ambasadorica pri Ujedinjenim nacijama Linda Thomas-Greenfield​

Sjedinjene Države najavile su da će od Generalne skupštine Ujedinjenih nacija tražiti da suspenduje Rusiju iz Vijeća za ljudska prava.

To je saopštila američka ambasadorica pri Ujedinjenim nacijama Linda Thomas-Greenfield​ koja je najavila da planira da zatraži da se o tome glasa ove nedjelje i ocijenila da je učešće Rusije u Vijeću - farsa.

Također je poručila zemljama, njih 140, koje su podržale dvije rezolucije Ujedinjenih nacija protiv ruske invazije da prizori koji dolaze iz Buče i razaranje širom Ukrajine, od članica Generalne skupštine UN zahtijevaju da "riječi pretvore u akciju".

Da bi se suspendovalo učešće jedne države u Vijeću za ljudska pava, zbog teških i sistematskih kršenja ljudskih prava, potrebna je dvotrećinska većina u Generalnoj skupštini, koja ima 193 člana.

Libija je posljednja zemlja suspendovana iz Vijeća i to jednoglasno 2011. godine, zbog nasilja Gadafijevih snaga nad demonstrantima.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG