Linkovi

Treći dan primirja: 13 Izraelaca i 39 Palestinaca za razmjenu


Slika koju je objavila izraelska vojska prikazuje bivšu izraelsku taokinju Hilu Rotem-Shoshani (13) kako grli svog strica u bolnici u Izraelu nakon što ju je Hamas pustio.
Slika koju je objavila izraelska vojska prikazuje bivšu izraelsku taokinju Hilu Rotem-Shoshani (13) kako grli svog strica u bolnici u Izraelu nakon što ju je Hamas pustio.

Hamasovi borci rekli su u nedjelju da su oslobodili taoca koji ima rusko državljanstvo iz Gaze, dok je Egipat dobio spiskove 13 Izraelaca i 39 Palestinaca koji su planirani za oslobađanje tokom dana u sklopu primirja između Hamasa i Izraela.

Hamas je saopštio da je oslobodio tu osobu u znak zahvalnosti za stav Moskve o njenom ratu s Izraelom, koji je izbio nakon što su Hamasovi borci poharali južni Izrael 7. oktobra, ubivši 1.200 ljudi i vrativši oko 240 talaca u Gazu.

Kao odgovor na taj napad, Izrael je obećao da će uništiti militante Hamasa koji upravljaju Gazom, bombardujući enklavu i podižući kopnenu ofanzivu na sjeveru. Oko 14.800 Palestinaca je ubijeno, kažu zdravstvene vlasti Gaze, a stotine hiljada raseljeno.

Ubistvo palestinskog farmera u centralnom pojasu Gaze ranije je dodatno povećalo zabrinutost zbog krhkosti četverodnevnog primirja između Hamasa i Izraela.

Diaa Rashwan, šef egipatske Državne informativne službe (SIS), rekao je da primirje "teče bez blokada puteva". Rashwan je rekao da je 120 kamiona pomoći prešlo iz Egipta u Gazu u nedjelju, uključujući dva kamiona s gorivom i dva s plinom za kuhanje.

Dodatno pozitivnijem raspoloženju, savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan rekao je da ima "razloga vjerovati" da će američki talac biti oslobođen iz zatočeništva u Gazi u nedjelju. Sullivan je odbio dati identitet taoca.

Trinaest Izraelaca i četiri državljana Tajlanda stigli su u Izrael rano u nedjelju nakon drugog oslobađanja talaca koje je držao Hamas nakon početnog kašnjenja uzrokovanog sporom oko isporuke pomoći u Gazi.

Egipat i Katar su u subotu djelovali kao posrednici kako bi održali primirje.

Bivša palestinska zatvorenica Maysoon al-Jabali (L), koja je bila u zatvoru u Izraelu od 2015. godine, pozdravlja svoju majku po dolasku u njen dom u selu Al-Shawawreh u blizini okupiranog grada Betlehema na Zapadnoj obali 26. novembra 2023. godine.
Bivša palestinska zatvorenica Maysoon al-Jabali (L), koja je bila u zatvoru u Izraelu od 2015. godine, pozdravlja svoju majku po dolasku u njen dom u selu Al-Shawawreh u blizini okupiranog grada Betlehema na Zapadnoj obali 26. novembra 2023. godine.

PRODUŽENJE PRIMIRJA?

Naoružano krilo Hamasa također je u nedjelju saopćilo da su ubijena četvorica njegovih vojnih komandanata u Pojasu Gaze, uključujući komandanta brigade Sjeverne Gaze Ahmada Al Ghandoura. Nije navedeno kada su ubijeni.

Katar, Egipat i Sjedinjene Države pritiskaju da se primirje produži nakon ponedjeljka, ali nije jasno hoće li se to dogoditi.

Izrael je rekao da bi prekid vatre mogao biti produžen ako Hamas nastavi oslobađati najmanje 10 talaca dnevno. Palestinski izvor je rekao da bi do 100 talaca moglo biti oslobođeno.

Šest od 13 Izraelaca oslobođenih u subotu bile su žene, a sedam tinejdžeri ili djeca. Najmlađa je bila trogodišnja Jahel Šoham, oslobođena sa majkom i bratom, iako je njen otac i dalje talac.

Izrael je oslobodio 39 Palestinaca - šest žena i 33 tinejdžera - iz dva zatvora, objavila je palestinska novinska agencija WAFA.

Neki od Palestinaca stigli su na trg općine Al-Bireh u Ramallahu na Zapadnoj obali koju je okupirao Izrael, gdje ih je čekalo na hiljade građana, rekao je novinar Reutersa.

Nasilje je planulo na Zapadnoj obali gdje su izraelske snage ubile sedam Palestinaca, uključujući dva maloljetnika i najmanje jednog naoružanog napadača, kasno u subotu i rano u nedjelju, rekli su medicinari i lokalni izvori.

Čak i prije napada iz Gaze 7. oktobra, Zapadna obala je bila u stanju nemira, s porastom napada izraelske vojske, palestinskih napada i nasilja izraelskih doseljenika u posljednjih 18 mjeseci. Više od 200 Palestinaca je ubijeno na Zapadnoj obali od 7. oktobra, neki u izraelskim zračnim napadima.

Subotnja razmjena uslijedila je nakon prethodnog dana prvobitnog oslobađanja 13 izraelskih talaca, uključujući djecu i starce, od strane Hamasa u zamjenu za oslobađanje 39 palestinskih žena i tinejdžera iz izraelskih zatvora.

Četvorica Tajlanđana oslobođenih u subotu "žele da se istuširaju i da kontaktiraju svoje rođake", rekao je premijer Srettha Thavisin na platformi društvenih medija X.

"Tako sam srećna, tako mi je drago, uopšte ne mogu da opišem svoj osećaj", rekla je Thongkoon Onkaew za Reuters nakon vesti o oslobađanju njenog sina Natthaporna (26), jedinog hranitelja porodice.

DANI MIRA

Rizikovalo se da će dogovor biti izbačen iz kolosijeka kada je Hamasovo naoružano krilo u subotu reklo da odgađa oslobađanje dok Izrael ne ispuni sve uslove primirja, uključujući obavezu da će kamione pomoći pustiti u sjevernu Gazu.

Za spašavanje sporazuma bio je potreban dan diplomatije uz posredovanje Katara i Egipta, kojima se pridružio i američki predsjednik Joe Biden.

Brigade Al-Kasam također su saopćile da Izrael nije ispoštovao uslove za oslobađanje palestinskih zatvorenika koji su uračunavali vrijeme koje su proveli u pritvoru.

COGAT, izraelska agencija za civilnu koordinaciju sa Palestincima, optužila je sam Hamas da odlaže kamione koji pokušavaju da dostave humanitarnu pomoć sjevernoj Gazi na kontrolnom punktu.

"Za Hamas su stanovnici Gaze posljednji prioritet", navodi se u nedjelju.

Subota je donijela i sate čekanja porodicama talaca, čija je radost bila ublažena stalnim zatočeništvom drugih.

"Moje srce je podijeljeno jer je moj sin Itay još uvijek u Hamasovom zarobljeništvu u Gazi", rekla je Mirit Regev, majka Maye Regev, koja je puštena kasno u subotu, u izjavi Foruma talaca i nestalih porodica.

Primirje je omogućilo neki predah stanovnicima Gaze kao što je Ibrahim Kaninch, koji je sjedio kraj male vatre ispred svoje djelimično uništene kuće, podgrijavajući plamen komadićima kartona dok je zagrijavao vodu za čaj.

„Živimo dane mira, u kojima krademo trenutke da skuhamo čaj“, rekao je, lica obasjanog sjajem vatre u Kan Younisu u južnoj Gazi.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG