Linkovi

Hamas objavio pogibiju četiri komandanta u Gazi, Izrael najavio nastavak rata


Slika iz video snimka koji je objavio Hamasov ured za medije prikazuje borce Hamasa koji prate nedavno oslobođenu izraelsku taokinju Mayu Regev do vozila Crvenog križa, u pojasu Gaze rano 26. novembra 2023. godine.
Slika iz video snimka koji je objavio Hamasov ured za medije prikazuje borce Hamasa koji prate nedavno oslobođenu izraelsku taokinju Mayu Regev do vozila Crvenog križa, u pojasu Gaze rano 26. novembra 2023. godine.

Palestinski farmer je ubijen, a još jedan povrijeđen u nedjelju nakon što su ih izraelske snage gađale u izbjegličkom kampu Maghazi u centru Gaze, saopštio je Palestinski Crveni polumjesec kada je primirje između Izraela i boraca Hamasa stupilo u treći dan.

Iz Izraela nije bilo odmah komentara na izvještaj i nije bilo jasno hoće li to utjecati na posljednju fazu planova o zamjeni 50 talaca palestinske militantne grupe za 150 zatvorenika u izraelskim zatvorima u periodu od četiri dana.

Trinaest Izraelaca i četiri državljana Tajlanda stigli su u Izrael rano u nedjelju nakon drugog oslobađanja talaca koje je držao Hamas nakon početnog kašnjenja uzrokovanog sporom oko isporuke pomoći u Gazi.

Iako je to pitanje riješeno posredovanjem Egipta i Katara, ono je naglasilo krhkost primirja, prvog zastoja u borbi otkako su borci Hamasa divljali južnim Izraelom 7. oktobra, ubivši 1.200 ljudi i uzevši oko 240 talaca.

Kao odgovor na taj napad, Izrael je obećao da će uništiti militante Hamasa koji upravljaju Gazom, bombardujući enklavu i podižući kopnenu ofanzivu na sjeveru. Oko 14.800 ljudi, od kojih su 40 posto djeca, ubijeno je, saopštile su palestinske zdravstvene vlasti u subotu.

Izrael je rekao da bi prekid vatre mogao biti produžen ako Hamas nastavi oslobađati najmanje 10 talaca dnevno. Palestinski izvor je rekao da bi do 100 talaca moglo biti oslobođeno.

Naoružano krilo Hamasa objavilo je u nedjelju ubistvo četvorice svojih vojnih komandanata u Pojasu Gaze, uključujući komandanta brigade Sjeverne Gaze Ahmada Al Ghandoura. Međutim, nije bilo jasno kada su ubijeni.

Hamas nije naveo kada je i gdje al-Gandur ubijen. Ukoliko je informacija tačna, al-Gandur bi bio najviše rangirani pripadnika Hamasa ubijen u ratu Izraela i organizacije, koju su Evropska unija i Sjedinjene Američke Države označile kao terorističku.

Al- Gandur je bio glavni komandant Hamasa u severnoj Gazi.

AP je prenio da je al-Gandur preživio najmanje tri izraelska pokušaja atentata od 2002. pozivajući se na Projekat borbe protiv ekstremizma (Counter Extremism Project), zagovaračkoj grupi sa sjedištem u Washingtonu.

Izrael najavio nastavak napada

Načelnik generalštaba Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) Herci (Herzi) Halevi izjavio je da će se izraelska vojska "odlučno" vratiti borbi protiv Hamasa, kada se okonča prekid vatre u Pojasu Gaze, prenela je agencija AFP.

"To ćemo takođe uraditi kako bismo rasturili Hamas i kako bismo stvorili veliki pritisak da povratimo što je brže moguće i što je više moguće otetih (talaca), sve do poslednjeg", rekao je Halevi.

Izjava Halevija dolazi nakon što je Egipat saopštio da je dobio pozitivne povratne informacije sa obe strane o ideji da se primirje produži za dan ili dva i oslobodi još talaca i zatvorenika. Američki predsednik Džo Bajden rekao je novinarima 24. novembra da postoje realne šanse za produženje četvorodnevnog primirja.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG