Linkovi

Biden pozvao na zabranu prodaje poluautomatskog oružja


Predsjednik Joe Biden govori na proslavi usvajanja Zakona o bezbjednijim zajednicama u Bijeloj kući, 11. jula 2022.
Predsjednik Joe Biden govori na proslavi usvajanja Zakona o bezbjednijim zajednicama u Bijeloj kući, 11. jula 2022.

Predsjednik Joe Biden izjavio je da su Sjedinjene Države "preplavljene oružjem rata" i ponovo pozvao na zabranu prodaje poluautomatskog oružja, na proslavi u Bijeloj kući povodom usvajanja prvog značajnog federalnog zakona o bezbjednosti oružja u posljednjih trideset godina.

Kongres do sada nije pokazivao ozbiljniju namjeru da zabrani prodaju poluautomatskog oružja, nakon što je takva zabrana istekla 2004. godine, ali se Biden nada da će moći da iskoristi sve veći bijes Amerikanaca zbog masovnih pucnjava kako bi izvršio pritisak na članove Kongresa da promijene mišljenje.

"Poluautomatsko oružje mora da bude zabranjeno... Prodaja je bila zabranjena i čvrsto sam riješen da ponovo zabranimo to oružje kao i magacine visokog kapaciteta", poručio je Biden.

Demokratski predsjednik je također izjavio da bi članovi Kongresa trebalo da usvoje zakone o bezbjednom čuvanju oružja, koji će značiti da se pozivaju na odgovornost pojedinci koji ne "zaključavaju dobro svoje oružje."

Biden je također izjavio da podržava Drugi amandman Ustava koji Amerikancima garantuje pravo na posjedovanje vatrenog oružja ali je rekao da "pravo na nošenje oružja nije apsolutno pravo koje može da dominira svim drugima".

Manuel Oliver, otac žrtve pucnjave u srednjoj školi u Parklandu na Floridi, pozvao je na dodatnu akciju u kontroli oružja za vrijeme Bidenovog govora, 11. jula 2022.
Manuel Oliver, otac žrtve pucnjave u srednjoj školi u Parklandu na Floridi, pozvao je na dodatnu akciju u kontroli oružja za vrijeme Bidenovog govora, 11. jula 2022.

Na skupu u Bijeloj kući Bidenu se pridružila potpredsjednica Kamala Harris, a u publici su bili brojni članovi Kongresa koji su glasali za zakon, i rođaci nekih od žrtava masovnih pucnjava, među kojima i članovi porodica onih nedavno ubijenih u Uvaldeu u Texasu, Buffalu u New Yorku i Highland parku u Illinoisu.

"Zbog vašeg rada, aktivizma i hrabrosti, životi će biti spašeni danas i sutra", rekao je Biden. "Nećemo spasiti svaki život u epidemiji oružanog nasilja, ali da je ovaj zakon bio na snazi prije nekoliko godina, pa čak i prošle godine, spasili bi se životi."

Prisutan je bio i Manuel Oliver, otac srednjoškolca ubijenog u pucnjavi u Parklandu na Floridi, koji je ustao za vrijeme Bidenovog govora, i prekinuo ga, po svemu sudeći ističući da se usvojenim zakonom nije otišlo dovoljno daleko. Biden je pozvao prisutne da ga saslušaju i pozvao Olivera da sasluša njegovo obraćanje do kraja, ali je obezbjeđenje, kasnije, ipak izvelo Olivera iz Bijele kuće.

Dvostranački zakon usvojen je u Kongresu samo nekoliko nedjelja poslije masovnih pucnjava u Uvaldeu i Buffalu, u kojima je poginulo više od 30 ljudi, među kojima je bilo 19 djece iz jedne osnovne škole. Zakon sadrži odredbe kojima se američkim državama pomaže da drže oružje podalje od osoba za koje je procijenjeno da predstavljaju opasnost po sebe ili druge. Također se blokira prodaja oružja pojedincima osuđenim zbog zlostavljanja partnera sa kojima su živjeli u nevjenčanim zajednicama, i sprječava prodaja oružja onima koji su osuđeni zbog nasilja u porodici.

Iste nedjelje kada je usvojen zakon, Vrhovni sud je dozvolio još šira prava vlasnicima oružja.

Kontrola oružja je kontroverzno pitanje u Americi, a pokušaji da se uvedu novi sistemi kontrole u prodaju oružja su stalno doživljavali neuspjeh.

Biden, koji pokušava da popravi svoj rejting popularnosti pred izbore 8. novembra, u političkoj kampanji je obećao da će ostvariti pobjede u domenu kontrole oružja.

Predsjednik je u subotu pozvao Amerikance da putem tekst poruka - što je nova strategija u komunikacijama Bijele kuće - podijele sa njima svoje priče o tome kako je na njih uticalo oružano nasilje, a na skupu u Bijeloj kući u ponedjeljak je prenio neke od tih priča o ljudima traumatizovanim zbog pucnjava i djeci koja su ostala siročad zbog oružanog nasilja.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG