Linkovi

Policija: Optuženi za pucnjavu 4. jula razmišljao o još jednom napadu


Poruke i cveće žrtvama oružanog nasilja u čikaškom predgrađu Hajlend park (Foto: REUTERS/Cheney Orr)
Poruke i cveće žrtvama oružanog nasilja u čikaškom predgrađu Hajlend park (Foto: REUTERS/Cheney Orr)

Optuženi za ubistvo sedam oosoba na proslavi Dana nezavisnosti u predgrađu Čikaga priznao je policiji da je pucao sa krova zgrade i da je zatim pobjegao u Medison, u Viskonsinu, gdje je razmišljao da takođe otvori vatru na jednom događaju, saopštile su vlasti u srijedu.

Robert Krimo se vratio u Ilinois, gde je kasnije uhapšen nakon što je odlučio da nije spreman za napad u Viskonsinu, rekao je portparol Operativne grupe za istragu krivičnih djela okruga Lejk Kristofer Koveli.

Krimo je u srijedu prvi put izveden pred sud u Ilinoisu, a sudija je naredio zadržavanje bez kaucije uz ocjenu da je optuženi prijetnja za zajednicu. Krimo se samo kratko obratio sudu da bi potvrdio da nema advokata. Zastupaće ga javni branilac.

Pomoćnik državnog tužioca okruga Lejk Ben Dilon rekao je na sudskom pretresu da je napadač pucao na ljude okupljene preko puta ulice i da je na krovu ostavio čahure 83 metaka i tri šaržera.

Koveli je rekao da su neki povrijeđeni i dalje u kritičnom stanju i da bi broj žrtava mogao da raste.

Krimo, koji je optužen za sedam ubistava pošto je nasumično pucao na ljude na proslavi, prethodno je legalno kupio pet komada oružja - uprkos tome što su nadležni bili obaviješteni da je dvaput prijetio nasiljem i samoubistvom 2019, saopštila je policija.

Tužilac okruga Lejk Erik Rajnhart kazao je da Krimo, ako bude osuđen, može da dobije i doživotni zatvor bez mogućnosti ulaganja žalbe.

Rajnhart je na konferenciji za novinare poslije sudskog pretresa rekao da su vlasti ispitale osumnjičenog i da je on "detaljno ispričao i priznao šta je uradio".

U masakru koji se dogodio u predgrađu Čikaga Hajlend parku, za vrijeme parade, ubijeno je šestoro ljudi, a sedma žrtva je preminula u bolnici. Više od 30 ljudi je ranjeno.

Detektivi koji ispituju optuženog još nisu, međutim, uspeli da utvrde koji je motiv zločina, ali su rekli da nema indicija da je žrtve birao po rasi ili religiji.

Crvene lampice iz 2019.

Ovaj napad se dogodio manje od tri godine pošto je policija zakucala na vrata kuće gdje je živio Krimo. U septembru 2016. došli su po pozivu člana porodice koji je rekao da Krimo prijeti da će "ih sve pobiti". Tada je, prema riječima policije, zaplenjeno 16 noževa, mač, ali ne i vatreno oružje.

U aprilu 2019. policija je došla na poziv porodice, jer je Krimo prijetio samoubistvom.

Uprkos tome, Krimo je prošle godine legalno kupio pušku kojom je pucao na ljude u Hajlend parku. Policija je saopštila da je ukupno kupio pet komada vatrenog oružja.

Policija Ilinoisa, koja izdaje dozvole za posjedovanje oružja, saopštila je da se napadač prijavio za dozvolu u decembru 2019, kada je imao 19 godina, a da je tu bio i njegov otac.

Kako je rečeno u policiji, u tom trenutku "nije bilo dovoljno osnova da se uoči neposredna opasnost i odbije prijava", navodi se u saopštenju.

Prema zakonu Ilinoisa, oružje ne smije se prodavati ljudima koji su osuđivani za krivična djela, registrovani narkomani ili oni koji imaju mentalnih problema i zato mogu da naude sebi ili drugima. To je moglo da spriječi Krima da dođe do oružja.

Ali, prema istom zakonu, mentalne probleme pojedica mora da definiše "sud, odbor, komisija ili drugi nadležni organ".

Takođe, u Ilinoisu postoji zakon prema kojem se opasnim pojedincima može oduzeti oružje, ali to moraju da zahtijevaju članovi porodice, rođaci ili cimeri.

Robert Krimo je inače bio poznat u Hajlend parku, i zbog toga što se njegov otac Bob, vlasnik prodavnice, kandidovao za gradonačelnika, kaže aktuelna gradonačelnica Nensi Rotering.

"Ovo je jedna od onih situacija u kojima se pitate kako je ovo moguće? Kako je neko postao tako bijesan, pun mržnje koju iskaljuje na nevinim ljudima?", rekla je za NBC.

Krimov advokat je rekao da njegov klijent neće priznati krivicu, a advokat koji zastupa porodicu kaže da nema šanse da oni budu krivično gonjeni zbog nečega.

Krimo je pucao tokom parade za 4. jul u Hajlend parku, kada su mnogi bili na ulici sa porodicama. U oblasti Čikaga je tokom prazničnog vikenda bilo nekoliko manjih pucnjava u kojima je ubijeno osam osoba, a više od 60 je ranjeno

Od početka godine, ovo je 15. masovno ubistvo u Americi (masovno ubistvo se definiše kao zločin sa najmanje četiri žrtve).

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG