Linkovi

Biden poručio predsjedniku Kine da se kloni američkih izbora


Arhiv - Američki predsjednik Joe Biden priča na telefon
Arhiv - Američki predsjednik Joe Biden priča na telefon

Predsjednik Joe Biden ponovo je upozorio kineskog predsjednika Xi Jinpinga da se ne miješa u novembarske predsjedničke izbore u SAD-u tokom telefonskog razgovora dvojice lidera u utorak.

Poziv je dio napora SAD-a da se održe "otvorene linije komunikacije za odgovorno upravljanje konkurencijom i sprječavanje neželjenih sukoba", saopštila je Bijela kuća.

SAD ističu svoju "stalnu zabrinutost" zbog kineskog uplitanja u izbore, rekao je visoki zvaničnik administracije novinarima na brifingu u ponedjeljak.

Biden je posljednji put pokrenuo ovo pitanje na sastanku sa Xijem u Woodsideu u Kaliforniji prošlog novembra. Peking je više puta govorio da nema interesa da se miješa u unutrašnja pitanja SAD.

"Mislim da Kinezima nikada ne vjerujemo na riječ kada kažu da hoće ili neće učiniti nešto", rekao je visoki zvaničnik administracije.

Procjena prijetnje američkih obavještajnih službi koja je skinuta s tajne oznake objavljena u februaru, upozorila je na "veći stepen sofisticiranosti u aktivnostima utjecaja", uključujući korištenje generativne vještačke inteligencije. U izvještaju se upozorava na "rastuće napore da se aktivno iskorištavaju uočene američke društvene podjele" na internetu.

"'Spamuflaža', uporna operacija utjecaja povezana s Kinom, u svojim kampanjama je naoružavala američka politička, ekonomska i kulturna pitanja", rekao je Max Lesser, viši analitičar Emerging Threats u Fondaciji za odbranu demokratija.

'Spamuflaža' koristi specifične probleme umjerene prema Bidenu, rekao je Lesser za Glas Amerike. Na primjer, objavu u kojoj se dijeli članak Fox newsa koji pokriva propalestinski protest podijeljen je na spamuflaž nalogu s dodanim komentarom "Bidenov poraz je unaprijed odlučen".

Liu Pengyu, glasnogovornik kineske ambasade u Washingtonu, rekao je u saopćenju poslanom Glasu Amerike da je Kina "posvećena principu nemiješanja" i da su tvrdnje o uticaju Pekinga na predsjedničke izbore u SAD "potpuno izmišljene".

Lideri su također razmotrili napredak u ključnim pitanjima o kojima se raspravljalo na samitu u Woodsideu, što uključuje saradnju u borbi protiv narkotika radi suzbijanja trgovine fentanilom, nedavno ponovno uspostavljenu komunikaciju između dvije vojske, rješavanje rizika povezanih s umjetnom inteligencijom, kao i napore u vezi klimatskih promjena, navela je Bijela kuća.

Paris Huang je doprinio ovom izvještaju.
XS
SM
MD
LG