Linkovi

AI - alat za obmanu na izborima širom svijeta


Umjetna inteligencija / Ilustracija
Umjetna inteligencija / Ilustracija

Umjetna inteligencija nadmašuje prijetnje izbornim dezinformacijama širom svijeta, olakšavajući svima koji imaju pametni telefon i lukavu maštu da kreiraju lažan – ali uvjerljiv – sadržaj koji ima za cilj zavaravanje birača.

To je kvantni skok u odnosu na prije nekoliko godina, kada je za kreiranje lažnih fotografija, video ili audio isječaka bio potreban tim ljudi s vremenom, tehničkim vještinama i novcem.

Sada, koristeći besplatne i jeftine generativne usluge kompanije umjetne inteligencije kao što su Google i OpenAI, svakako može kreirati visokokvalitetne “deepfakes” samo jednostavnim tekstualnim upitom.

Val dubinskih lažiranja umjetne inteligencije vezanih za izbore u Evropi i Aziji mjesecima je prolazio društvenim medijima, služeći kao upozorenje za više od 50 zemalja koje idu na birališta ove godine.

Ne morate da gledate daleko da biste vidjeli da su neki ljudi... očigledno zbunjeni da li je nešto stvarno ili nije“, rekao je Henry Ider (Ajder), vodeći stručnjak za generativnu vještačku inteligenciju sa sjedištem u Kembridžu u Engleskoj.

XS
SM
MD
LG