Linkovi

Razgovor Bidena i Xija: Spor zbog Tajvana i tehnologije, ali i pokušaj da se ublaže tenzije


ARHIVA - Predsjednici Kine i SAD, Xi Jinping i Joe Biden, na samitu G20 u Indoneziji (Foto: SAUL LOEB / AFP)
ARHIVA - Predsjednici Kine i SAD, Xi Jinping i Joe Biden, na samitu G20 u Indoneziji (Foto: SAUL LOEB / AFP)

Američki predsjednik Joe Biden i njegov kineski kolega Xi Jinping u utorak su prvi put direktno razgovarali od sastanka u novembru, dok američki lider pokušava da ublaži tenzije uoči predsjedničke inauguracije na Tajvanu u maju.

Biden je tokom razgovora naglasio "značaj održavanja mira i stabilnosti širom Tajvanskog moreuza i vladavine prava i slobode navigacije u Južnom kineskom moru", saopšteno je iz Bijele kuće poslije razgovora.

Xi je rekao da odnosi Kine i SAD počinju da se stabilizuju, ali upozorio da bi dvije zemlje mogle da budu "uvučene u konflikt ili konfrontaciju", prenela je kineska novinska agencija Xinhua.

Xi je, kako se navodi, upozorio Bidena da SAD "ne uklanjaju rizike već ih stvaraju" potiskivanjem kineskog trgovinskog i tehnološkog razvoja i dodavanjem novih entiteta na spisak sankcionisanih.

Bidenova administracija zabranila je prodaju određenih tehnologija kineskim kompanijama, pozivajući se na rizike po nacionalnu bezbjednost. Kina je pak optužila Washington za instrumentalizaciju ekonomskih i trgovinskih pitanja.

Tokom razgovora u utorak, Biden je rekao da će SAD "nastaviti da preduzimaju neophodne poteze da spriječe da se napredna američka tehnologija koristi da se podrije naša nacionalna bezbjednost, a da se istovremeno ne ograniče trgovina i investicije", saopštila je Bijela kuća.

Iz Bijele kuće kasnije navedeno i da je jedna od tema razgovora bila aplikacija TikTok i vlasništvo nad njom. Predstavnički dom je u martu uvojio zakonski prijedlog kojim se daje ByteDanceu, kineskom vlasniku TokToka, šestomjesečni rok da proda imovinu u Americi ili će aplikacija biti zabranjena. Senat još nije raspravljao o tom prijedlogu, za koji je Biden najavio da će potpisati ako bude usvojen u oba doma Kongresa.

Biden i Xi su se saglasili u novembru da ponovo uspostave vojnu komunikaciju i da sarađuju na sprečavanju proizvodnje fentanila. Telefonom nisu razgovarali od jula 2022. godine. Poslije sastanka u novembru, Biden je novinarima rekao da nije promijenio stav da je Xi diktator, što je izjava koja je izvala nezadovoljstvo u Kini.

Kina smatra Tajvan, autonomno ostrvo sa demokratskim izborima, kao dio svoje teritorije i nedavno je iz budžeta uklonila dio koji govori o "mirnom ujedinjenju". Tajvan se snažno protivi kineskim pretenzijama i ističe da samo njegovi građani mogu da odlučuju o budućnosti ostrva.

Aktuelni potpredsjednik Tajvana Lai Ching-te, kojeg Peking smatra separatistom, pobijedio je na predsjedničkim izborima u januaru a kineske vlasti su povećale pritisak na Tajvan uoči inauguracije u maju.

Biden je sa Xijem razgovarao i o primjedbama zbog kineske podrške ruskom ratu protiv Ukrajine, ekonomskoj trgovinskoj praksi, kršenju ljudskih prava u Šinđangu i denuklearizaciji Korejskog poluostrva, saopšteno je iz Bijele kuće.

Američki predsjednik takođe je upozorio Peking zbog eskalacije napetosti u Južnom kineskom moru na koje Kina gotovo u potpunosti polaže pravo, u suprotnosti sa međunarodnim pravom.

Biden i Xi pokušavaju da poboljšaju odnose koji su se pogoršali nakon što su američki borbeni avioni prošle godine oborili, kako se sumnja, kineski špijunski balon iznad Amerike.

Odnosi su se donekle poboljšali proteklih mjeseci, kako su obje strane preduzele korake da ponovo uspostave kanale komunikacije nakon što su veze dvije globalne supersile bile na najnižem nivou proteklih decenija.

"Dvojica lidera pozdravila su tekuće napore da se kanali komunikacije drže otvorenim i da se odgovorno rešavaju odnosi putem diplomatije na visokom nivou i konsultacija na radnom nivou narednih nedelja i mjeseci", navodi se u saopštenju iz Bijele kuće.

Kineski šef diplomatije Wang Ji se u januaru sastao sa američkim Savjetnikom za nacionalnu bezbjednost Jakeom Sullivanom, a u februaru i sa državnim sekretarom Antonijem Blinkenom. Sekretarka za finansije Yanet Yellen posjetiće Kinu u aprilu.

Biden i Xi također su razgovarali o načinima da se rešava konukrencija između dvije zemlje, izbjegne konflikt i kanali komunkacije drže otvorenim.

"Intenzivno nadmetanje zahtijeva intenzivnu diplomatiju da bi se rešavale tenzije i pogrešne pretpostavke i spriječio konflikt. I razgovor Bidena i Xija je jedan način da se to uradi" rekao je jedan visoki zvaničnik administracije.

Dvojica lidera su takođe razgovarala o pitanjima od zajedničkog interesa, kao što su borba protiv narkotika, rizici i bezbjednosna pitanja povezana sa vještačkom inteligencijom, obnova komunikacije dvije vojske i borba protiv klimatskih promjena.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG