Linkovi

Biden obećao rad na pomirenju Izraela i Palestinaca, sljedeća stanica Saudijska Arabija


Američki predsjednik Joe Biden i palestinski predsjednik Mahmoud Abbas slušaju nacionalnu himnu tokom ceremonije dobrodošlice u gradu Betlehemu na Zapadnoj obali, u petak, 15. jula 2022. (AP Photo/Majdi Mohammed)
Američki predsjednik Joe Biden i palestinski predsjednik Mahmoud Abbas slušaju nacionalnu himnu tokom ceremonije dobrodošlice u gradu Betlehemu na Zapadnoj obali, u petak, 15. jula 2022. (AP Photo/Majdi Mohammed)

Predsjednik Sjedinjenih Država Joe Biden izjavio je u petak, zajedno sa predsjednikom Palestinske uprave Mahmudom Abasom na Zapadnoj obali, da će nastaviti da podržava rad ka rješenju dvije države za izraelsko-palestinski sukob, ali je priznao i da to "može izgledati tako daleko".

"Palestinski narod sada pati", rekao je on. "To se može jednostavno osjetiti, vaša tuga i frustracija. U Sjedinjenim Državama to možemo osjetiti."

Biden je podvukao potrebu za ponovnim pokretanjem direktnih pregovora koji bi mogli da dovedu do susjedne palestinske države uz državu Izrael, sa sigurnim i dogovorenim granicama na kojima svako može da živi u "miru i bezbjednosti".

Predsjednik SAD je rekao da "palestinski narod zaslužuje sopstvenu državu koja je nezavisna, suverena, održiva i susjedna. Dvije države za dva naroda, od kojih oba imaju duboke i drevne korene u ovoj zemlji, koji žive jedan pored drugog u miru i bezbjednosti".

Abas je rekao da je vrijeme da se "okrene stranica o izraelskoj okupaciji naše zemlje". On je također rekao da Izrael "ne može da nastavi da djeluje kao država iznad zakona".

Obećavajući da će SAD nastaviti rad ka cilju postizanju pravednog sporazuma, Biden je tokom svoje posjete najavio 316 miliona dolara finansijske pomoći Palestincima. Dio pomoći SAD uključuje paket pomoći od 100 miliona dolara za medicinske ustanove u ovoj oblasti kao dio višegodišnje obaveze usmjerene na pomoć palestinskim zdravstvenim službama.

"Čak i ako tlo u ovom trenutku nije zrelo za ponovno pokretanje pregovora, Sjedinjene Države i moja administracija neće odustati od zbližavanja Palestinaca i Izraelaca, obje strane", rekao je on.

"Ove bolnice su kičma palestinskog zdravstvenog sistema", rekao je on, hvaleći rad medicinskih sestara i prepričavajući iskustvo svoje porodice sa potrebom za hitnom medicinskom pomoći.

Druge planirane najave uključivale su one koje se fokusiraju na palestinski ekonomski razvoj, kao što je razvoj 4G mobilne mreže u Gazi i na Zapadnoj obali.

Sljedeća Bidenova stanica - Saudijska Arabija

Bajden dalje putuje u Saudijsku Arabiju. Samo nekoliko sati prije njegovog dolaska, Saudijska Arabija je u četvrtak kasno objavila da otvara svoj vazdušni prostor za "sve prevoznike", čime se ukida zabrana letova u i iz Izraela.

Biden se u četvrtak sastao sa izraelskim premijerom Jairom Lapidom. Nakon sastanka, dvojica lidera su održala zajedničku konferenciju za novinare kako bi iznijeli njihov dogovor da neće dozvoliti Iranu da postane nuklearna sila.

Oni, međutim, nisu mogli da se dogovore oko toga koja su najefikasnija sredstva za sprječavanje iranskog nuklearnog razvoja.

"I dalje vjerujem da je diplomatija najbolji način da se postigne ovaj ishod", rekao je Biden.

"Jedina stvar koja će zaustaviti Iran", rekao je Lapid, "je saznanje da će slobodni sijvet upotrijebiti silu ako nastave da razvijaju svoj nuklearni program".

Izrael je bio glavni kritičar međunarodnog sporazuma potpisanog 2015. između Irana i grupe svjetskih sila koji je ograničio iranski nuklearni program u zamjenu za ublažavanje sankcija.

Biden je služio kao potpredsjednik SAD kada je sporazum potpisan, a upravo je njegov prethodnik, bivši predsjednik Donald Trump, povukao SAD iz sporazuma 2018. godine.

Nedavno su uloženi napori u pokušaju da se obje strane, SAD i Iran, vrate u okvire sporazuma, uključujući indirektne razgovore u Beču.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG