Linkovi

Usred međunarodne krize, republikanski sukob "vezao ruke" američkom Kongresu


Capitol Hill
Capitol Hill

Dok ratni plamen gori na Bliskom istoku i u Ukrajini, američki Kongres je suočen sa sukobom među republikancima, dok neki u stranci Donalda Trumpa brinu da to pruža utjehu protivnicima nacije.

Predstavnički dom ostao je bez lidera 12 dana otkako je osam od 221 republikanca smijenilo predsjednika Kevina McCarthyja. To je zaustavilo svaku zakonodavnu akciju, od rasprave o daljnjoj pomoći Ukrajini dok se bori protiv ruske invazije do izjave podrške savezniku Izraelu u njegovom ratu s Hamasom.

Republikanci su u petak nominirali tvrdolinijaša Jima Jordana za predsjedavajućeg, ali nije bilo jasno da li će dugogodišnji protivnik stranačkog vodstva imati podršku potrebnu da osvoji glasove ove sedmice.

Smjena McCarthyja bila je posljednja u nizu kriza koje je Kongres sam stvorio u godinu dana kada su zakonodavci doveli saveznu vladu na rub neplaćanja duga od 31,4 hiljada milijardi dolara i prije samo dvije sedmice za dlaku spriječili četvrto djelomično zatvaranje američke vlade u protekloj deceniji.

Taj posljednji potez doveo je do McCarthyjevog svrgavanja od strane kolega ljutih što je zakon o potrošnji usvojen s više glasova demokrata nego republikanaca, iako bilo koja mjera koju donese Dom treba da pročisti Senat pod kontrolom demokrata i da je potpiše demokratski predsjednik Joe Biden kako bi postao zakon.

Neki republikanci u Predstavničkom domu izrazili su frustraciju i ljutnju zbog toga što su tako dugo bili bez mogućnosti da izaberu lidera.

"Svijet je u plamenu. Naši protivnici gledaju šta radimo i... iskreno, sviđa im se to", rekao je predsjednik odbora za vanjske poslove republikanskog doma Michael McCaul.

Obraćajući se novinarima dok su se njegove kolege skupljale kako bi razgovarale o svojim sljedećim potezima, McCaul je dodao: "Vidim mnogo prijetnji tamo. Jedna od najvećih prijetnji koju vidim je u toj prostoriji jer se ne možemo ujediniti kao konferencija."

Disfunkcija je potkopavala ionako slabo povjerenje Amerikanaca u Kongres, a dvije trećine ispitanika u istraživanju Reuters/Ipsosa ovog mjeseca reklo je da ne vjeruje da bi političari iz Washingtona mogli ostaviti po strani stranačke razlike za dobrobit nacije. Polovina je rekla da ne vjeruje da zakonodavci mogu obavljati svoju najosnovniju funkciju donošenja zakona.

Bivši predsjednik Trump, favorit za nominaciju republikanaca 2024, povremeno je bio navijač za haos.

Zastoj u Kongresu se nastavio dok su se borbe na Bliskom istoku intenzivirale, a Izrael je započeo napad na pojas Gaze nakon iznenadnog napada Hamasovih boraca.

Zastupnici obje stranke izrazili su podršku Izraelu, ali Dom bez lidera nije mogao poduzeti bilo kakvu zvaničnu akciju. Republikanski predstavnik Zach Nunn rekao je da je sukob pogodio i njegov okrug Iowa.

Rekao je da se lokalna obitelj borila da odleti iz Izraela dok nije organiziran privatni avion, da je porodica iz Des Moinesa bila "zarobljena" u Gazi i da će nekim vojnim prijateljima na američkim brodovima koji su sada u Sredozemlju biti obustavljene plaće ako Kongres ne spriječi zatvaranje vlade sljedeći mjesec.

"Počnimo donositi budžete. Počnimo naprijed s našom nacionalnom sigurnošću. Stanimo uz našeg trenutno najjačeg saveznika na Bliskom istoku. I što je najvažnije, hajde da imamo vladu koja funkcionira", rekao je Nunn novinarima.

Demokrate u Predstavničkom domu ponovile su taj stav.

"Nadamo se da će naše republikanske kolege staviti tačku na haos koji su sami izazvali kako bismo mogli početi vladati u ime američkog naroda", rekao je novinarima predstavnik Pete Aguilar, član demokratskog vodstva Predstavničkog doma.

Nevolje nisu ograničene samo na Dom.

U Senatu koji kontrolišu demokrate, republikanac je od februara sam zadržao imenovanje stotina vojnih oficira, uključujući mnoge vrhovne komandante.

Nakon napada na Izrael, Tuberville je rekao da neće odustati od blokade Bidenovih kandidata.

U međuvremenu, 20 mjeseci nakon moskovske invazije na Ukrajinu, mnogi republikanci u Kongresu žele odustati od dodatne vojne i ekonomske pomoći Kijevu, podstičući neizvjesnost u pogledu posvećenosti SAD-a da se suprotstave ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

"S obzirom na hitne potrebe koje trenutno imamo za dodatnom podrškom i Izraelu i Ukrajini, nedostatak predsjedavajućeg... je vrlo problematičan", rekla je Elizabeth Hoffman, direktorica kongresnih i vladinih poslova u Centru za strateške i međunarodne studije.

"Potrebe su veoma hitne", rekla je ona u telefonskom intervjuu.

Cijele godine Kongres je bio u ogorčenoj borbi jer tvrdolinijaški republikanci u Predstavničkom domu zahtijevaju duboko smanjenje vladine potrošnje kao način za početak ukroćivanja budžetskog deficita koji je dostigao oko 1,7 hiljada milijardi dolara u fiskalnoj godini koja se završila 30. septembra.

Kao rezultat toga, federalne agencije suočavaju se sa prestankom mnogih svojih operacija 17. novembra osim ako se ne postigne dogovor.

"Samo osjećam da će se pravi sukob doći ovdje početkom novembra", rekao je William Hoagland, viši potpredsjednik u Bipartisan Policy Centru.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG