Linkovi

Napad Irana na Izrael: Iran ne namjerava nastaviti, SAD tragaju za diplomatskim odgovorom, svijet očekuje potez Izraela


Izraelski sistem protivvazdušne odbrane Iron Dome lansirao se za presretanje projektila ispaljenih iz Irana, u centralnom Izraelu, u nedjelju, 14. aprila 2024. Iran je u subotu pokrenuo svoj prvi direktni vojni napad na Izrael.
Izraelski sistem protivvazdušne odbrane Iron Dome lansirao se za presretanje projektila ispaljenih iz Irana, u centralnom Izraelu, u nedjelju, 14. aprila 2024. Iran je u subotu pokrenuo svoj prvi direktni vojni napad na Izrael.

Izrael je u nedjelju pohvalio svoju uspješnu protuzračnu odbranu suočen s napadom Irana bez presedana, rekavši da su on i njegovi saveznici osujetili 99 posto od više od 300 dronova i projektila lansiranih prema njegovoj teritoriji.

Ali regionalne tenzije ostaju visoke, usljed straha od dalje eskalacije u slučaju mogućeg izraelskog kontraudara.

Američki predsjednik Joe Biden rekao je da će sazvati sastanak Grupe sedam naprednih demokratija u nedjelju "kako bi koordinirao ujedinjeni diplomatski odgovor na drski napad Irana". Jezik je ukazivao da Bidenova administracija ne želi da napad Irana preraste u širi vojni sukob.

Iran je pokrenuo napad kao odgovor na napad na zgradu iranskog konzula u Siriji ranije ovog mjeseca za koji optužuje Izrael u kojem su ubijena dva iranska generala. Izrael je saopštio da je Iran rano u nedjelju lansirao 170 dronova, više od 30 krstarećih projektila i više od 120 balističkih projektila.

Do nedjelje ujutro, Iran je rekao da je napad završen i da je Izrael ponovo otvorio svoj zračni prostor.

Dva neprijatelja su godinama bila uključena u rat u sjenci obilježen incidentima kao što je udar u Damasku. Ali nedjeljni napad, koji je pokrenuo sirene za vazdušni napad širom Izraela, bio je prvi put da je Iran pokrenuo direktan vojni napad na Izrael, uprkos decenijama neprijateljstva koje datira još od Islamske revolucije u toj zemlji 1979. godine.

Izrael je tokom godina uspostavio – često uz pomoć Sjedinjenih Država – višeslojnu mrežu protivvazdušne odbrane koja uključuje sisteme sposobne da presretnu različite prietnje, uključujući rakete dugog dometa, krstareće rakete, dronove i rakete kratkog dometa.

Taj sistem, zajedno sa saradnjom sa američkim i drugim snagama, pomogao je da se osujeti ono što je moglo biti daleko razorniji napad u trenutku kada je Izrael već zaglibljen u svom ratu protiv Hamasa u Gazi i uključen u borbe na niskom nivou na svom sjeveru na granici s libanonskom milicijom Hezbolah. Iran podržava i Hamas i Hezbolah.

Izraelski i američki zvaničnici pohvalili su odgovor na zračni napad.

"Iran je pokrenuo više od 300 prijetnji, a 99% je presretnuto," rekao je kontraadm. Daniel Hagari, portparol izraelske vojske. “To je uspjeh.” Na pitanje da li će Izrael odgovoriti, Hagari je rekao da će zemlja učiniti sve što je potrebno da zaštiti svoje građane.

Hagari je rekao da nijedan od dronova i krstarećih projektila nije stigao do Izraela i da je samo nekoliko balističkih projektila prošlo. On je rekao da je od krstarećih raketa 25 oborilo izraelsko vazduhoplovstvo.

Hagari je rekao da je pričinjena manja šteta jednoj izraelskoj zračnoj bazi, ali je rekao da ona još uvijek funkcioniše. Spasioci su rekli da je 7-godišnja djevojčica teško ranjena na jugu Izraela, očigledno u raketnom napadu, iako su rekli da policija još istražuje okolnosti njenih povreda.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu objavio je kratku poruku na X, nekadašnjem Twitteru: „Presreli smo. Blokirali smo. Zajedno ćemo pobijediti.

Ministar odbrane Yoav Gallant također je proslavio rezultate, zahvalivši se SAD i drugim zemljama na pomoći. Rekao je da Izrael mora ostati na oprezu i pripremiti se za bilo koji scenario, ali je presretanje nazvao "velikim uspjehom".

Izrael je objavio da je ponovo otvorio svoj vazdušni prostor, popuštajući jedno ograničenje koje je nametnuo uoči napada, iako su škole ostale zatvorene širom zemlje. Susjedni Jordan je takođe ponovo otvorio svoj vazdušni prostor.

General Mohammad Hossein Bagheri, načelnik štaba iranskih oružanih snaga, rekao je da je operacija završena, javila je državna novinska agencija IRNA.

"Nemamo namjeru da nastavimo operaciju protiv Izraela", rekao je on.

Izrael bi mogao biti posebno ponosan na uspjeh svoje odbrane jer je u oštroj suprotnosti s neuspjesima koje je pretrpio tokom napada Hamasa 7. oktobra. Suočavajući se sa daleko manje moćnim neprijateljem u Hamasu, izraelska granična odbrana je pala i vojsci su bili potrebni dani da odbiti pljačkaške militante – sramotan poraz za najjaču i najbolje opremljenu vojsku Bliskog istoka.

Iako bi osujećivanje iranskog napada moglo pomoći u obnavljanju imidža Izraela, ono što će on dalje činiti pomno će se pratiti kako u regionu, tako i u zapadnim prijestolnicama.

U Washingtonu je Biden rekao da su američke snage pomogle Izraelu da obore "skoro sve" bespilotne letjelice i projektile i obećao da će sazvati saveznike kako bi razvili jedinstven odgovor.

Biden, koji je prekinuo vikend u svojoj kući na plaži u Delawareu kako bi se sastao sa svojim timom nacionalne sigurnosti u Bijeloj kući u subotu popodne, razgovarao je s Netanyahuom kasnije tokom dana.

"Rekao sam mu da je Izrael pokazao izuzetan kapacitet da se brani i porazi čak i napade bez presedana - šaljući jasnu poruku svojim neprijateljima da ne mogu efikasno ugroziti sigurnost Izraela", rekao je Biden.

U saopćenju u nedjelju, državni sekretar Antony Blinken rekao je da SAD "ne traže eskalaciju" i da će u narednim danima voditi razgovore sa svojim saveznicima.

SAD su, zajedno sa svojim saveznicima, poslale direktne poruke Teheranu kako bi upozorile na daljnju eskalaciju sukoba. Lideri G7 održat će video konferenciju u nedjelju rano poslijepodne na kojoj će razgovarati o iranskim napadima na Izrael, saopštila je Italija, koja predsjedava grupom razvijenih zemalja, koja uključuje Sjedinjene Države, Japan, Njemačku, Francusku, Britaniju, i Kanada.

Iranska paravojna Revolucionarna garda izdala je novu prijetnju SAD-u “Teroristička američka vlada je upozorena da će svaka podrška ili učešće u nanošenju štete iranskim interesima biti praćena odlučnim odgovorom iranskih oružanih snaga ”, navodi se u saopćenju koje prenosi IRNA.

Iran je obećao osvetu nakon zračnog napada u Siriji 1. aprila, za koji je Teheran smatrao Izrael odgovornim. Izrael to nije javno komentarisao.

Izrael i Iran su bili na putu sukoba tokom šestomjesečnog rata Izraela protiv militanata Hamasa u Gazi, izazvanog napadom na Izrael 7. oktobra. Tog dana, militanti iz Hamasa i Islamskog džihada, koje je također podržavao Iran, ubili su 1.200 ljudi u Izraelu i kidnapovali 250 drugih.

Izraelska ofanziva u Gazi izazvala je široko rasprostranjena razaranja i ubila više od 33.000 ljudi, prema lokalnim zdravstvenim zvaničnicima.

Čini se da su pregovori koji su u toku, čiji je cilj bio prekid vatre u zamjenu za oslobađanje talaca, u nedjelju doveli do neuspjeha. Netanyahuov ured saopćio je da je Hamas odbacio najnoviji prijedlog sporazuma, koji su prije tjedan dana Hamasu predstavili posrednici Katara, Egipta i Sjedinjenih Država.

Zvaničnik Hamasa rekao je da grupa želi "jasnu pismenu obavezu" da će se Izrael povući iz Pojasa Gaze tokom drugog trofaznog sporazuma o prekidu vatre. Dogovor koji je predstavljen stranama poziva na šestosedmični prekid vatre u Gazi, tokom kojeg će Hamas osloboditi 40 od više od 100 talaca koje grupa drži u enklavi u zamjenu za 900 palestinskih zatvorenika iz izraelskih zatvora, uključujući 100 koji služe duge kazne za teška krivična djela.

Hamas je pozdravio iranski napad, rekavši da je to "prirodno pravo i zaslužen odgovor" na napad u Siriji i pozvao grupe koje podržava Iran da nastave podržavati Hamas u ratu protiv Izraela.

Gotovo odmah nakon izbijanja rata, Hezbolah je počeo da napada sjevernu granicu Izraela. Dvije strane su bile uključene u svakodnevnu razmjenu vatre, dok su grupe koje podržava Iran u Iraku, Siriji i Jemenu lansirale rakete i projektile prema Izraelu.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG