Linkovi

Bijela kuća: Biden i Macron razgovarali o susretima koje je imao u Rusiji i Ukrajini


Arhiv - Biden i Macron
Arhiv - Biden i Macron

Joe Biden i Emmanuel Macron, predsjednici Sjedinjenih Država i Francuske, razgovarali su o nedavnim sastancima francuskog predsjednika koje je imao u Rusiji i Ukrajini, saopštila je Bijela kuća.

"Dvojica zvaničnika razmatrala su aktuelne diplomatske i napore čija je svrha odvraćanje koje Sjedinjene Države koordinisano preduzimaju sa saveznicima kao odgovor na aktuelno raspoređivanje ruskih snaga na ukrajinskoj granici”, navedeno je u saopštenju bez navođenja više detalja.

Tokom prethodih dana Macron je u Moskvi i Kijevu razgovarao sa predsjedncima dvije države Vladimirom Putinom i Volodimirom Zelenskim u pokušaju smirivanja napetosti između Rusije i Zapada. Francuski predsjednik je poslije susreta sa ukrajinskim predsjednikom u srijedu poručio da je smirenost u riječima i djelima ključna za sve strane.

Takođe, Macron je Zelenskog pohvalio zbog pribranosti koju, kako je rekao, on i ukrajinski narod pokazuju - u svjetlu vojnog pritiska na granice i na zemlju.

Dodao je da su mu i Putin i Zelenski prenijeli da su posvećeni poštovanju sporazuma iz Minska, iz 2014. godine i naglasio da je taj dogovor sadrži put za rješenje aktuelnog spora.

Poslije susreta sa Putinom u utorak francuski predsjednik je novinarima prenio da je u razgovoru sa ruskim predsjednikom ispunio svoj cilj da spriječi eskalaciju krize, istakavši da vjeruje da se mogu preduzeti koraci ka deeskalaciji i pozvao sve strane na smirenost.

Rusija i Zapad su posljednjih mjeseci u klinču, pošto je duž ukrajinsko-ruske granice, ali i u Bjelorusiji, raspoređen značajan kontingent ruskih vojnika i oružja.

Također, Rusija od Zapada traži, kako ih označava, bezbjednosne garancije da Ukrajina neće postati članica alijanse, da će se NATO uzdržati od razmještanja oružja u blizini ruske granice, kao i da će povući snage sa područja istočne Evrope.

O tome su pokrenuti i pregovori uključenih strana – a kao reakcija na ruske poteze uslijedila je nedavna odluka Sjedinjenih Država da u istočnoevropskim članicama NATO-a rasporede dodatnih 3.000 vojnika. I druge države članice NATO-a Ukrajini ustupaju vojno-tehničku pomoć.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG