Linkovi

Bidena čekaju historijski izazovi na mjestu predsjednika SAD


Bidenovo obraćanje poslije proglašenja pobjede
Bidenovo obraćanje poslije proglašenja pobjede

Demokrata Joe Biden preuzeće mjesto predsjednika Amerike u trenutku kada se zemlja bori sa pandemijom, padom ekonomije i podijeljenošću naroda.

U kampanji je Biden obećao da će omogućiti pristupačnu zdravstvenu njegu i obrazovanje, da će povećati minimalac i pomoć najsiromašnijima i da će razviti industriju koja koristi čistu energiju, što će otvoriti milione radnih mjesta.

Ipak, prva stvar koju će morati da riješava je pandemija koronavirusa. Najavio je da će u ponedjeljak objaviti sastav svoje radne grupe koja će ga, kao izabranog predsjednika, savjetovati kako da se najbolje kontroliše zaraza od koje je u Americi umrlo više od 236 hiljada ljudi, a zaraženo je više od 9,8 miliona.

"Možemo da spasimo mnoge živote u narednom periodu", rekao je Biden u petak.

Ali, analitičari upozoravaju da su izazovi pred Bidenom veliki, a da će rješavanje problema zavisiti umnogome od toga kako bude uspijevao da se dogovori sa republikancima u Kongresu.

"Podjele su duboke. Nadam se da će nastaviti sa ujedinjenjem. To se neće desiti brzo, niti lako", kaže David Redlawsk​, profesor političkih nauka na Univerzitetu Delawarea.

Republikanski Senat

Osim borbe sa pandemijom, Biden je obećao ekonomsku pomoć za oko 20 miliona ljudi koji su izgubili posao.

Ali, da bi to uspio potrebno je da se dogovori sa republikancima koji i dalje drže Senat, posebno sa liderom Mitchom McConnellom ​koji je dobio novi šestogodišnji mandat.

"McConnell​ bi mogao da ne popusti i o tome će morati da se pregovara", kaže profesorica političkih nauka iz Texasa Shannon O'Brien​.

Uprkos tome što je Biden dobio predsjedničke izbore, djeluje vjerovatno da će Demokratska stranka ponovo izgubiti u Senatu.

Da bi osvojili većinu u tom domu Kongresa, demokratama je potrebno da osvoje dva senatorska mjesta u Georgiji, u kojoj će se senatori birati u januaru u drugom krugu. Georgia je inače naklonjena republikancima. U slučaju da osvoje dva mjesta, demokrate bi imale 50 - isto koliko i republikanci - ali bi odlučujući glas bila potpredsjednica SAD Kamala Harris, koja će predsjedavati Senatom.

Ako Demokratska stranka ne osvoji većinu u Senatu, Biden će biti prvi predsjednik u proteklom vijeku čija partija nije uspjela da osvoji većinu u oba doma Kongresa.

Republikanci, iako su i dalje manjina u Predstavničkom domu, na izborima 3. novembra su osvojili dodatna mjesta u donjem domu Kongresa,

Ipak, Biden ima iskustva u pregovorima sa republikancima.

Tokom potpredsjedničkog mandata za vrijeme Baracka Obame, nekoliko puta je postigao dogovor sa McConnellom o budžetu. I to bi moglo da mu bude od pomoći u pokušaju da prebrodi blokadu.

"Joe Biden ima veze na Capitol Hillu i možda će moći da ih iskoristi i sklopi koalicije kakve nismo vidjeli u protekle četiri godine", kaže Jeff Bennett​, profesor na Unvierzitetu Vanderbilt.

Demokrata je naglasio potebu za saradnjom republikanaca i demokrata.

"Možda smo protivnici, ali nismo neprijatelji", kazao je Biden.

Podjele unutar Demokratske stranke

Izabrani predsjednik bi mogao da se suoči i sa podjelama unutar svoje partije, u kojoj se sukobljavaju umjerene demokrate i progresivci koji se zalažu za univerzalno zdravstveno osiguranje kroz povećanje poreza.

Navodno su tenzije u Demokratskoj stranci porasle nakon što su izgubili nekoliko mjesta u Predstavničkom domu i nisu uspjeli da osvoje većinu u Senatu.

Umjerena članica demokrata Abigail Spanberger​ iz Virginije je, tokom grupnog telefonskog razgovora članova demokratskog kokusa, kritikovala progresivne kolege zbog toga što su njihovi stavovi umanjili šanse na izborima u konzervativnim sredinama.

"Niko više nikada ne treba da poziva na ukidanje finansiranja policije, niti bilo ko treba da priča o socijalizmu", rekla je ona.

Ipak, analitičari kažu da bi republikanski Senat mogao da pomogne Bidenu da ujedini različite frakcije unutar Demokratske stranke.

XS
SM
MD
LG