Linkovi

Svjetski lideri čestitaju Bidenu i Harris prognoziranu pobjedu


Marrianne Hoenow iz američke države Connecticut proslavlja pobjedu Bidena i Harris ispred američke ambasade u Berlinu, pored Brandenburške kapije, 7. novembra 2020. (Foto: AP)
Marrianne Hoenow iz američke države Connecticut proslavlja pobjedu Bidena i Harris ispred američke ambasade u Berlinu, pored Brandenburške kapije, 7. novembra 2020. (Foto: AP)

Čestitke lidera iz svih krajeva svijeta stižu Joe Bidenu, pošto su najveće američke i svjetske medijske kuće, uključujući Glas Amerike, predvidjele da će postati sljedeći predsjednik SAD.

Premijer Kanade Justin Trudeau bio je jedan od prvih koji je preko Twittera uputio najljepše želje.

“Čestitam Joe Biden i Kamala Haris. Naše dvije zemlje su bliski prijatelji, partneri i saveznici. Imamo jedinstven odnos na svjetskoj sceni. Radujem se saradnji i nadogradnji tog odnosa sa vas dvoje”, napisao je Trudeau.

Britanski premijer Boris Johnson takođe je uputio čestitu preko Twittera, rekavši da su SAD najvažniji saveznik Velike Britanije i da se raduje bliskoj saradnji na zajedničkim prioritetima.

Njemačka kancelarka Angela Merkel poručila je da predviđa da će imati snažan odnos sa novom američkom administracijom.

“Radujem se budućoj saradnji sa predsjednikom Bidenom”, saopštila je Merkel, a na Twitteru objavio njen portparol Steffen Seibert.

“Naše transatlantsko prijateljstvo je nezamjenljivo, ukoliko želimo da izađemo na kraj sa velikim izazovima”.

Predsjednik Francuske Emmanuel Macron takođe je čestitao preko Twittera rekavši: “Pred nama je mnogo posla da bismo prevazišli današnje izazove. Hajde da radimo zajedno!”

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg tweetovao je: “Znam da Joe Biden snažno podržava našu Alijansu i radujem se bliskoj saradnji s njim. Snažan NATO je dobar i za Sjevernu Ameriku i za Evropu”.

Premijer Indije Narendra Modi čestitao je Bidenu, takođe se obrativši na Twitteru:

“Kada ste bili potpredsjednik, vaš doprinos jačanju indijsko američkih odnosa bio je ključan i nemjerljiv. Radujem se što ćemo još jednom blisko sarađivati kako bismo podigli te odnose do još većih visina”.

Pakistanski premijer Imran Khan poručio je: “Jedva čekam Globalni samit o demokratiji novoizabranog predsednika Bidena i da radim sa njim na okončanju nezakonitih poreskih utočišta i skrivenog bogatstva korumpiranih lidera. Takođe ćemo nastaviti da radimo sa SAD na miru u Afganistanu i regionu”.

Iz Afrke, premijer Etiopije Abiy Ahmed​ tweetovao je čestitku Bidenu i novoizabranoj potpredsjednici Kamali Harris, rekavši: “Etiopija se raduje bliskoj saradnji s vama”.

Namibijski predsednik Hage Geingob​ opisao je Bidena u tweetu: “Tokom naše borbe za slobodu, postao nam je poznat kao senator koji se protivio aparthejdu u Južnoj Africi i regionu. Radujem se saradnji sa Joeom Bidenom na jačanju bilateralnih veza i multilateralizma za pravedniji svijet”.

Predsjednik Južnoafričke Republike Cyril Ramaphosa ​takođe je čestitao Bidenu i Harris preko Twittera: “Radujemo se saradnji s vama i produbljenju naših prijateljskih veza”.

S Bliskog istoka, i jordanski kralj Abdullah​ uputio je čestitku Bidenu i Harris:

“Radujem se saradnji s vama na daljem unaprijeđenju čvrstog istorijskog partnerstva između Jordana i SAD, u interesu naših zajedničkih ciljeva, kao što su mir, stabilnost i prosperitet”.

Predsednik Iraka Barham Salih​, nazvao je Bidena “prijateljem i partnerom od povjerenja u izgradnji boljeg Iraka".

"Radujemo se saradnji na postizanju zajedničkih ciljeva i jačanju mira i stabilnostiu na čitavom Bliskom istoku”, dodao je Salih.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG