Linkovi

Bidenov tranzicioni tim ne gubi vrijeme


People celebrate media announcing that Democratic U.S. presidential nominee Joe Biden has won the 2020 U.S. presidential election, at Times Square in New York City, U.S. November 7, 2020. REUTERS/Jeenah Moon
People celebrate media announcing that Democratic U.S. presidential nominee Joe Biden has won the 2020 U.S. presidential election, at Times Square in New York City, U.S. November 7, 2020. REUTERS/Jeenah Moon

Tranzicioni tim Joea Bidena nije čekao proglašenje rezultata da bi se bacio na posao.

Mnogo prije nego što je Biden, u subotu, proglašen za pobjednika predsjedničkih izbora, njegov dugogodišnji savjetnik Ted Kaufman​, predvodio je aktivnosti da se osigura da bivši potpredsjednik može da počne da sastavlja svoju vladu, u očekivanju pobjede demokrata na izborima.

Kaufman je bivši senator iz Delawarea koji je bio imenovan da popuni mjesto otvoreno u Senatu kada je Biden izabran za potpredsjednika 2008. godine. Takođe je bio dio tranzicionog tima Baracka Obame 2008, i pomogao u pisanju zakona kojim je formalizovan proces predsjedničke tranzicije.

Biden je, još u aprilu, zatražio od Kaufmana da počne da radi na potencijalnoj tranziciji, ubrzo nakon što je bivši potpredsjednik osigurao predsjedničku nominaciju na kraju demokratskih stranačkih izbora, na kojima se takmičio veliki broj kandidata.

Tranzicija, čak i u uobičajenim okolnostima, može da bude veoma haotičan proces.

Prije nego što je u subotu objavljen rezultat predsjedničke trke, zavladao je neobičan politički vakuum. Bidenov tim je radio na nekim zadacima ali nije želio da se bavi svim poslovima koje je bilo potrebno obaviti. Predsjednik Donald Trump je, bez dokaza, tvrdio da je "pokraden" na izborima.

Situacija je, bar donekle, podsjećala na predsjedničku trku 2000. godine i postizbornu pravnu bitku oko ponovnog brojanja glasova na Floridi. Poslije više od mjesec dana, spor između republikanca Georgea Busha mlađeg i demokrate Ala Gorea odlučio je Vrhovni sud - zbog čega je period tranzicije skraćen na samo 39 dana prije inauguracije u januaru 2001.

Clay Johnson​, koji je predvodio Bushov tranzicioni tim, kaže da Bidenovi savjetnici "nisu mogli da čekaju da budu sigurni da je novoizabrani predsjednik - zaista novobizabrani predsjednik".

On kaže da mu se u junu 1999. godine - oko 17 mjeseci prije dana izbora 2000-te, Bush obratio sa prijedlogom da vodi mogući tranzicioni tim, pošto je gledao svog oca kako prolazi taj proces 11 godina ranije. Prije dana izbora, Bush je već izabrao Andyja Carda​ da bude šef osoblja i tokom tranzicije i u Bijeloj kući.

Demokratski kandidat Al Gore i republikanski kandidat George Bush pred početak prve predsjedničke debate 2000.
Demokratski kandidat Al Gore i republikanski kandidat George Bush pred početak prve predsjedničke debate 2000.

Johnson je vjerovao da se njihove pripreme odvijaju i brže nego što je predviđeno, ali onda se dogodilo ponovno brojanje glasova.

Poslije početnih desetak dana, Bushov potpredsjednik Dick Cheney​ rekao je Johnsonu da počne da prikuplja novac i donosi odluke o osoblju, navodeći da će se trka riješiti "na ovaj ili onaj način."

Bushov tim nije mogao da sprovede FBI-jevu provjeru potencijalnih članova Kabineta i drugih zvaničnika pošto zvanični pobjednik nije bio proglašen. Umjesto toga je koristio bivšeg pravnog savjetnika Bijele kuće iz vremena Reaganove administracije da obavi intervjue kako bi otkrio potencijalne probleme koji bi mogli da se pojave prilikom provjere biografije.

"Morate da pretpostavite da ste vi pobjednik, a da opet ne budete arogantni u tome, ali bolje bi bilo da su radili tako vrijedno kao da su znali da je pobjednik", kaže Johnson, misleći na Bidenov tim.

Demokratski kandidat i novoizabrani predsjednik Joe Biden govori u Wilmingtonu u Delawareu, 6. novembra 2020.
Demokratski kandidat i novoizabrani predsjednik Joe Biden govori u Wilmingtonu u Delawareu, 6. novembra 2020.

Bidenov izborni štab nije želio da komentariše proces tranzicije. Njegovi najbliži saradnici kažu da će prioritet biti da se izabere šef osoblja Bijele kuće, a zatim krene sa radom na formiranju tima zaduženog za suzbijanje epidemije koronavirusa.

Predsjednik imenuje 4.000 saradnika, a više od 1.200 njih mora da potvrdi Senat. To bi mogao da bude izazov za Biden budući da će Senat možda ostati pod kontrolom republikanaca.

Proces tranzicije formalno počinje kada Uprava za opšte usluge (GSA) izabere pobjednika na osnovu raspoloživih činjenica. Ta smjernica je dovoljno neodređena da bi Trump mogao da izvrši pritisak na direktora agencije da odloži taj proces.

Još nije jasno kada će se predsjednik lično sastati sa Bidenom. Obama se sastao sa Trumpom manje od sedam dana poslije izbora, ali nije bilo spora oko toga da li je Trump pobijedio Hillary Clinton u izbornom koledžu.

Kada proces započne, Biden će morati da se nosi sa koronavirusom, koji je usmrtio više od 230.000 Amerikanaca. Obećao je da će period tranzicije iskoristiti da se sastane sa guvernerima svih država i zamoli da uvedu nacionalnu obavezu nošenja maski. Takođe kaže da planira da, u slučaju guvernera koji se opiru tom prijedlogu, njih zaobiđe i razgovara sa lokalnim i zvaničnicima okruga o uvođenju tih pravila.

Još jedna ključna odluka biće uloga senatorice Kamale Harris, Bidenove potpredsjednice. Iz njenog štaba je nagoviješteno da će Biden uspostaviti radnu grupu Bijele kuće za koronavirus, kao što je Trump uradio, ali nije izvjesno da li će zadužiti Harris da je vodi. Potpredsjednik Mike Pence je na čelu sadašnje radne grupe Bijele kuće.

Biden je proveo dan u svojoj kući u Wilmingtonu sa članovima porodice i svojim glavnim savetnicima. Harris je blizu, i boravi sa porodicom u hotelu u Delawareu od izborne noći, a pridružila se Bidenu dok se obraćao javnosti proteklih dana.

Senator iz New Jerseyja, Cory Booker​, bivši Bidenov predsjednički rival, kaže da očekuje da će Harris biti "prava partnerica" Bidenu, i da će se baviti "pitanjima od velikog značaja".

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG