Linkovi

Trump je igrao golf kada su mediji proglasili njegov izborni poraz


Predsjednik Donald Trump po povratku u Bijelu kuću sa partije golfa, 7. novemnar
Predsjednik Donald Trump po povratku u Bijelu kuću sa partije golfa, 7. novemnar

Predsjednik SAD Donald Trump igrao je golf u svom klubu u Sterlingu, u državi Virginiji, kada su američki mediji proglasili njegov izborni poraz.

Trump je Bijelu kuću napustio u predsjedničkom vozilu i stigao je na svoj golf teren u trenutku kada su mediji, uključujući i Fox News, proglasili demokratu Joea Bidena za izabranog 46. predsjednika SAD.

I to je poštedjelo predsjednika od sirena i uzvika građana koji su se okupili ispred Bijele kuće da proslave proglašenje Bidenove pobjede.

Dok je predsjednička kolona vozila prilazila Sterlingu u Virginiji, sa strane su stajale i Trumpove i Bidenove pristalice.

Jedna žena je pokazala palac na dole predsjedničkoj limuzini.

Poslije nekoliko sati u golf klubu, predsjednik se vratio u Bijelu kuću, a kolona vozila je ovoga puta prošla pored mase Bidenovih pristalica u centru Washingtona.

Trump na golf terenu u Virginiji
Trump na golf terenu u Virginiji

Biden još "nije potvrđen"

I dok je Trump igrao golf, njegova kampanja je objavila saopštenje.

"Znamo da Joe Biden žuri da se lažno proglasi pobjednikom, a njegovi medijski saveznici mu u tome pomažu i ne žele da se sazna istina. Činjenica je da ovi izbori nisu završeni", piše u saopštenju.

"Joe Biden nije potvrđen kao pobjednik u pojedinim državama, uz to što će se u mnogim ponovo brojati glasovi, a u nekim državama su pokrenuti sudski procesi koji bi mogli da utvrde pobjednika", objavila je Trumpova kampanja i najavila da će nastaviti da podnosi tužbe od ponedjeljka. "Trump neće biti miran dok Amerikancima ne onemogući da se glasovi pošteno izbroje kako i zahtijeva demokratski proces".

Trump je na Twitteru ranije objavio da je dobio izbore.

Ali, u realnosti, Trump nije uspio da osvoji 270 elektorskih glasova koliko je potrebno da pobijedi na izborima, prema projekcijama američkih medija. Među njima je i Fox News koji podržava Trumpa.

Iako se glasovi još broje, poznato je da je Trump osvojio i četiri miliona glasova manje od Bidena, zaključno sa subotom.

Predsjednik Trump se još nije obratio javnosti. Posljednje obraćanje je bilo u četvrtak uveče kada je osporavao legitmitet izbora, pa su njegov govor prekinule tri nacionalne američke televizije ABC, NBC, CBS.

To što Trump nije priznao poraz ne može da spriječi Bidena da preuzme dužnost predsjednika 20. januara 2021.

Običaj je da tokom inaguracije predsjednik koji odlazi stoji pored novoizabranog.

XS
SM
MD
LG