Linkovi

Ministrica finansija hvalit će ove sedmice Bidenovu ekonomsku politiku


Američka ministrica finansija Janet Yellen
Američka ministrica finansija Janet Yellen

Bidenova administracija šalje američku ministricu finansija Janet Yellen u Chicago i Milwaukee ove sedmice u sklopu pojačanog rasporeda putovanja u zemlji kako bi se Amerikanci uvjerili u korist od ekonomske politike predsjednika Joea Bidena.

Yellen će u četvrtak izjaviti Ekonomskom klubu Chicaga da je oporavak od pandemije bio brži, pravedniji i transformativniji od prethodnih ekonomskih oporavka, saopštilo je Ministarstvo finansija kasno u nedjelju.

Yellen će nastojati da napravi kontraste s neuspjehom Trumpove administracije da donese glavne zakone o infrastrukturi, hvaleći Bidenov zakon o infrastrukturi od 1,2 hiljade milijardi dolara, njegova ulaganja u poluvodiče i stotine milijardi dolara u čistu energiju.

"Infrastruktura naše zemlje propada decenijama. U Trumpovoj administraciji ideja da se učini bilo šta da se to popravi bila je vic. Ali ova administracija je uspjela", reći će Yellen.

Yellen je ranije reklamirala Bidenovo investiciono zakonodavstvo, obilazeći Sjevernu Karolinu i Boston posljednjih sedmica, ali je izbjegavala direktna poređenja s bivšim predsjednikom Donaldom Trumpom.

Ona će govoriti u Chicagu dva dana nakon republikanskog takmičenja za nominacije u New Hampshireu, gdje se Trump nada da će zadati nokaut udarac rivalki Nikki Haley, koja je bila američka ambasadorica pri Ujedinjenim narodima prve dvije godine Trumpove administracije.

Uporna inflacija ometala je Bidenove napore da pridobije zasluge birača za svoje upravljanje ekonomijom, ali to sada popušta. Yellen je rekla da će se Amerikanci početi osjećati finansijski sigurnije kako plate budu rasle.

Prošlog petka, istraživanje raspoloženja potrošača Univerziteta u Michiganu za januar doseglo je najvišu razinu u dvije i pol godine, odražavajući poboljšanje raspoloženja u svim dobnim i prihodovnim skupinama.

Nakon govora u Chicagu, Yellen će otputovati u Milwaukee 26. januara kako bi posjetila postrojenje za obuku radnika, što je djelimično finansirano iz Bidenovog zakona o pomoći COVID-19 od 1,9 hiljada milijardi dolara, Američkog zakona o planu spašavanja.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG