Linkovi

Anketa: Sve više Amerikanaca sa većim troškovima od prihoda


Mnoge Amerikance brinu inflacija i poskupljenja u prodavnicama (foto AP)
Mnoge Amerikance brinu inflacija i poskupljenja u prodavnicama (foto AP)

Dvoje od troje Amerikanaca kaže da su troškovi njihovog domaćinstva porasli u odnosu na prošlu godinu, ali samo jedan od četvoro ispitanika kaže da su im istovremeno porasli i prihodi, pokazuje novo istraživanje agencije AP i Centra za istraživanje javnog mnjenja NORC.

Kako troškovi domaćinstva premašuju prihode, mnogi su zabrinuti za finansijsku budućnost. Takođe, za većinu Amerikanaca zaduženost domaćinstava je ove godine porasla ili nisu uspjeli da otplate dug.

Stiv Šapiro, star 61 godinu, radi kao inženjer zvuka u Pitsburgu. On kaže da je prošle godine trošio 100 dolara nedeljno na namirnice, a da sada troši blizu 200 dolara.

"A moj prihod je istovremeno ostao isti. Ekonomija je možda dobra na papiru, ali ja ne stojim dobro".

Osam od deset Amerikanaca kaže da je zaduženost njihovog domaćinstva veća nego prošle godine. Oko polovine ima dug na kreditnim karticama, četvoro od deset ispitanika ima kredit za auto, a jedan od četiri ima dug za medicinske usluge. Svega 15 odsto njih kaže da im se ušteđevina povećala u odnosu na prošlu godinu.

Trejsi Gonzales, 36-godišnjakinja koja radi honorarne poslove u građevinskoj industriji u Teksasu, ima dug od nekoliko hiljada dolara za medicinske usluge, pošto je prošle godine zbog glavobolje otišla u urgentni centar - i završila na liječenju zbog infekcije zuba.

"Dobićete potrebnu njegu, ali su računi nenormalni", kaže Gonzales i dodaje da izbjegava odlazak ljekaru zbog visokih cijena.

Samo četvrtina Amerikanaca vjeruje da je u stanju da plati iznenadne medicinske troškove ili da ima dovoljno novca za penziju. Trećina vjeruje da će uspjeti sa aktuelnom finansijskom situacijom da podmiruje troškove.

"Cio život se radujem penziji, ali sam skoro shvatio da se to neće desiti", kaže Šapiro iz Pitsburga, dodajući da njihovo domaćinstvo opterećuje studenski kredit njegove supruge u vrijednosti od 30.000 dolara, koji i dalje vraćaju.

Za Vila Klousa iz Ohaja najveća briga je inflacija - jer on živi od fiksne penzije.

"Kutija bombona je koštala 99 centi, a sada je dolar i po. To je 50 odsto više. Neko tu nekoga iskorištava", kaže on.

Oko 29 odsto Amerikanaca smatra da bi republikanci bolje rješavali problem inflacije od demokrata, dok 25 odsto misli suprotno. Trećina ispitanika smatra da nijedna partija to ne može da riješi.

Malo više od polovine - 54 odsto - situaciju u svom domaćinstvu opisuje kao dobru, dok je u martu 2022. na to pitanje pozitivno odgovorilo 63 odsto. Stariji Amerikanci imaju mnogo više povjerenja u svoje finansije od mlađih i bolje opisuju svoju finansijsku situaciju.

Oko 38 odsto Amerikanaca smatra da Biden dobro obavlja posao predsjednika, dok 61 odsto misli drugačije.

XS
SM
MD
LG