Linkovi

Barr: Trumpa špijunirale obavještajne službe SAD?


Sekretar za pravosuđe Vilijem Bar
Sekretar za pravosuđe Vilijem Bar

Sekretar za pravosuđe Wiliiam Barr učestvovao je u pretresu Odbora za finansije u Senatu, koji je trebalo da raspravlja o budžetu, ali je tema bio izvještaj specijalnog tužioca Roberta Malera o vezama Trumpove kampanje i Rusije i opstrukciji pravde. Predsednik Trump je tu istragu nazvao pokušajem državnog udara. Sekretar za pravosuđe tvrdi i da su američke obavještajne službe špijunirale Trumpa.

Barr će javnosti sljedeće nedelje staviti na uvid dijelove Malerovog izvještaja koji nisu povjerljivi. Demokrate zanima šta će izostaviti.

“Mislim da će sakrivanje dijelova izvještaja od javnosti samo podgrijati sumnju u to da je Sekretarijat za pravosuđe, koji treba da predstavlja SAD, ustvari tim za odbranu predsednika Trumpa”, kazao je demokratski senator Patrik Lejhi.

Barr je opisao koji će sadržaj morati da učini povjerljivim, a čak je i ponudio da različite kategorije u dokumentu označi različitim bojama kako bi javnost lakše razumjela zašto su pojedini dokumenti povjerljivi.

Sekretar za pravosuđe je takođe otkrio da je Robert Maler odbio da pregleda sažetak izveštaja na 4 stranice, u kojem je Bar konstatovao da nije bilo saradnje Trumpove kampanje i Rusije i da nema dovoljno dokaza za podizanje optužnice o opstrukciji pravde.

„Uloga tužioca je da kaže da li je bilo krivičnog djela ili ne“

​TV ABC saznaje da je sekretar za pravosuđe oformio tim koji bi trebalo da istraži kako je uopšte pokrenuta istraga Roberta Malera o vezama Trumpa sa Rusijom, na šta duže vreme pozivaju saradnici predsjednika.

“Imate li dokaze o propustima u istrazi?”, upitao je demokratski senator Džek Rid.

“Nemam konkretne dokaze za sada, ali imam neka pitanja”, rekao je Vilijem Bar.

Predsednik Donald Tramp
Predsednik Donald Tramp

Tramp: Istraga o kampanji pokušaj državnog udara

Iako kaže da nije pročitao Malerov izveštaj, predsjednik Trump nema dodatna pitanja I tvrdi da je jasno šta je trebalo da bude cilj Malerove istrage.

„Ovo je bio pokušaj državnog udara, pokušaj da se svrgne predsjednik! Ali pobijedili smo ih! Malerov izvještaj govori i o opstrukciji pravde i protiv toga smo se borili. A znate zašto? Zato što smo od početka znali koliko je cijela stvar nelegalna!“

Trumpa špijunirale obavještajne službe SAD?

A da li su američke obavještajne agencije nelegalno špijunirale Trumpovu kampanju pred izbore 2016 – za Vilijema Bara i to je otvoreno pitanje.

"Mislim da se špijunaža desila. Pitanje je samo da li je bila osnovana. Ne sugerišem da je bila bez osnova, ali to moram da istražim”

Ipak, Vilijem Bar precizira da ne otvara novu istragu o špijunaži, već da će se o tome konsultovati sa kolegama i vidjeti na koji način da riješi otvorena pitanja.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG