Linkovi

Republikanski guverneri tužili Bidenovu administraciju zbog obavezne vakcinacije


Arhiv - Protest protiv obavezne vakcinacije u New Yorku, 25. august 2021.
Arhiv - Protest protiv obavezne vakcinacije u New Yorku, 25. august 2021.

Najmanje 26 američkih saveznih država, u kojima su na vlasti republikanci, podnijelo je u petak tužbu protiv administracije predsjednika Joea Bidena zbog uredbe o obaveznoj vakcinaciji radnika u kompanijama sa više od 100 zaposlenih.

Prema novim pravilima, koja na snagu stupaju 4. januara, kompanije sa više od 100 radnika moraju da zahtijevaju od zaposlenih da se vakcinišu ili da se u suprotnom svake nedjelje testiraju na Covid 19 i nose maske na radnim mjestima. Novčana kazna za nepoštovanje tog pravila mogla bi da bude gotovo 14.000 dolara po slučaju

"Uredba o obaveznoj vakcinaciji je neustavna, nezakonita i nesmotrena", naveo je glavni tužilac Missouri​ja Eric Schmitt u tužbi koju je podnio u ime 11 država.

On je rekao da Missouri​ ima 3.443 privatnih preduzeća na koje bi mogla da se odnosi odluka o obaveznoj vakcinaciji, sa gotovo 1,3 miliona radnika.

Dodao je da je podnio tužbu da bi "zaštitio lične slobode, sačuvao kompanije u Missouri​ju i suprostavio se birokratskim despotima koji jednostavno žele moć i kontrolu".

Bidenova administracija ohrabruje Amerikance širom zemlje da se vakcinišu, navodeći da je to najbrži način izlaska iz pandemije. Portparolka Bijele kuće rekla je u četvrtak da je cilj obavezne vakcinacije da se zaustavi širenje bolesti koja je odnijela više od 750.000 života u Americi.

Pravnici u Sekretarijatu za rad saopštili su da im je pravni presedan omogućio da uvedu pravila o vakcinaciji da bi osigurali bezbjednost na radnim mjestima, te da ona imaju prednost u odnosu na državne zakone.

Tužbi Missourija​ pridružili su se i republikanski glavni tužioci Alaske, Arizone, Arkansasa, Montane, Nebraske, New Hampshirea, Sjeverne Dakote i Wyominga. Kancelarija glavnog tužioca Iowe, demokrate Toma Millera, također je podržala tužbu, uz nekoliko privatnih, neprofitnih i vjerskih zajednica.

Miller je saopštio da je tužbu podnio na zahtjev republikanske guvernerke Kim Reynolds​.

Odvojenu tužbu su podnijele i Louisiana, Mississippi, Južna Karolina, Texas i Utah u Apelacionom sudu u New Orleansu. Kansas, Kentaki, Idaho, Ohio, Oklahoma, Tennessee i Zapadna Virginia su tužili administraciju pred sudom u Cincinnatiju, a Alabama, Florida i Georgia u Atlanti.

XS
SM
MD
LG