Linkovi

Odbačena tužba protiv saudijskog princa za ubistvo Kašogija pošto mu je Biden dao imunitet


Biden i princ Bin Salman tokom posjete predsjednika SAD Saudijskoj Arabiji, jul 2022.
Biden i princ Bin Salman tokom posjete predsjednika SAD Saudijskoj Arabiji, jul 2022.

Federalni sudija u Washingtonu odbacio je tužbu vjerenice ubijenog novinara Džamala Kašogija protiv prijestolonaslednika Saudijske Arabije Mohameda bin Salmana, navodeći da mu je predsjednik Biden dao imunitet.

Sudija Džon Bejts kaže je da nije bio voljan da odbaci tužbu, ali nije imao izbora s obzirom na odluku Bidenove administracije.

„Uprkos nelagodnosti suda, kako zbog okolnosti imenovanja bin Salmana, tako i zbog vjerodostojnih navoda o njegovoj umiješanosti u Kašogijevo ubistvo, SAD su obavijestile sud da je on imun“, napisao je Bejts u presudi na 25 stranica.

Uzimajući u obzir poziciju princa koji je šef države, sudija napominje da je on na to mjesto došao tek u septembru, kada je dekretom imenovan za premijera, te da za vrijeme izvršenja krivičnog djela nije bio na toj poziciji.

Kašogija su u oktobru 2018. ubili i raskomadali saudijski agenti u saudijskom konzulatu u Istanbulu, operaciju za koju su američke obavještajne službe vjerovale da je naredio princ Muhamed bin Salman.

Princ je negirao da je naredio Kašogijevo ubistvo, ali je kasnije priznao da se ono dogodilo "pod njegovim nadzorom".

Advokati američkog Sekretarijata za pravosuđe naveli su u novembru da je Bidenova administracija utvrdila da princ Muhamed, „kao aktuelni šef strane vlade, uživa imunitet pred američkim sudovima."

Kašogijeva vjerenica Hatidže Čengiz rekla je tada da je „Džamal danas ponovo umro“.

Biden je kritikovan zbog načina na koji se pozdravio sa saudijskim princom tokom posjete Saudijskoj Arabiji u julu. Bijela kuća je, međutim, tada saopštila da je Biden rekao princu Muhamedu da ga smatra odgovornim za Kašogijevo ubistvo.

Kašogi je kritikovao politiku prijestolonasljednika u kolumnama Washington Posta. Otišao je u saudijski konzulat u Istanbulu da pribavi papire koji su mu potrebni da se oženi Čengiz, turskom državljankom i odatle nikada nije izašao.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG