Linkovi

Kerry: SAD ponosne što se vraćaju Pariskom klimatskom sporazumu


Specijalni izaslanik za klimu John Kerry je učestvovao u stvaranju Pariskog klimatkskog sporazuma 2015.
Specijalni izaslanik za klimu John Kerry je učestvovao u stvaranju Pariskog klimatkskog sporazuma 2015.

Svjetski lideri okupili su se na virtuelnom samitu o klimatskim promjenama koji je organizovala Holandija, i razgovarali o praktičnim rješenjima za problem klimatskih promjena do 2030.

Ameriku je predstavljao bivši državni sekretar, a sadašnji specijalni izaslanik predsjednika za klimatske promjene, John Kerry, koji je poručio da je Bidenova administracija klimatske promjene stavila kao jedan od prioriteta.

Kerry je rekao i da je ponosan što se SAD ponovo vraćaju na lidersku poziciju u toj oblasti.

"Hvala Bogu, sada imamo predsjednika koji govori istinu, vodi i bavi se ovim problemom. Predsjednik Biden zna da moramo da se pokrenemo kako bismo riješili ovaj rastući problem i zna da imamo ograničeno vrijeme za to", kazao je on na samitu na kojem su bili i predstavnici Kine, njemačka kancelarka, britanski premijer i drugi.

Kerry je rekao da je to razlog što se Amerika ponovo priključila Pariskom klimatskom sporazumu, iz kojeg je povukao prošli predsjednik Donald Trump.

Trump je obavio da se SAD povlače iz sporazuma još 2017. godine, ali su UN spriječile da ta odluka stupi na snagu do novembra.

Biden se prvog dana na dužnosti potpisao naredbu da se SAD ponovo priključe sporazumu, u čijem je stvaranju učestvovao baš John Kerry. On je kao državni sekretar u vrijeme Baracka Obame 2015. predstavljao Ameriku na konferenciji o klimi u Parizu.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG