Linkovi

Avion ruskog plaćenika Prigožina izgledao je dobro na radaru do posljednjih 30 sekundi


Fotografija za koju se tvrdi da je olupina aviona na mjestu nesreće u Rusiji.
Fotografija za koju se tvrdi da je olupina aviona na mjestu nesreće u Rusiji.

Avion Embraer Legacy 600, za koji se vjeruje da je u srijedu u njemu bio i šef plaćenićke grupe Wagner Jevgenij Prigožin, nije pokazao znake problema sve do naglog pada u posljednjih 30 sekundi, pokazuju podaci praćenja leta.

Rosaavijacija, ruska agencija za avijaciju, saopštila je da je Prigožin, koji je predvodio prekinutu pobunu u junu, bio jedan od 10 ljudi u oborenom avionu.

Putovao je od Moskve do St. Petersburga kada se srušio u blizini sela Kuženkino u Tverskoj oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo za vanredne situacije.

U 18:19 sati, letjelica je napravila "iznenadnu vertikalu prema dole", rekao je Ian Petchenik iz Flightradara24. Unutar otprilike 30 sekundi, letjelica je pala više od 8000 stopa sa svoje krstareće visine od 28 000 stopa.

"Šta god se dogodilo, dogodilo se brzo", rekao je Petchenik.

"Možda su se hrvali (sa avionom) nakon svega što se dogodilo", rekao je Petchenik. Ali prije njegovog dramatičnog pada nije bilo "nikakvih naznaka da nešto nije u redu s ovim zrakoplovom."

Na snimku se vidi kako se avion brzo spušta sa nosom usmjerenim gotovo ravno prema dolje i oblakom dima ili pare iza njega.

Ruski istražitelji otvorili su krivičnu istragu kako bi utvrdili šta se dogodilo. Neki neimenovani izvori rekli su ruskim medijima da vjeruju da je avion oboren jednom ili više projektila zemlja-vazduh. Reuters to nije mogao potvrditi.

Brazilski proizvođač aviona Embraer SA rekao je da posljednjih godina nije pružao nikakvu uslugu ili podršku avionu koji ima oko 13 sjedišta.

Kompanija je u saopštenju navela da je poštovala međunarodne sankcije uvedene Rusiji. Luksuzni avion identifikovan je na Flightradaru24 sa registracijom RA-02795, isto kao i avion koji je prevezao Prigožina u Bjelorusiju nakon pobune, rekao je izvor upoznat s tim.

Mrežni uređaj za praćenje letova Flightradar24 posljednji je put zabilježio poziciju zrakoplova u 18:11 sati. Ometanje ili smetnje u tom području vjerojatno su usporile prikupljanje daljnjih podataka o lokaciji.

Ostali podaci nastavljeni su devet minuta. Flightradar24 je rekao da je avion prošao niz uspona i spuštanja od nekoliko hiljada stopa u toku 30 sekundi prije konačnog pada. Flightradar24 je dobio konačne podatke o avionu u 18:20 sati.

XS
SM
MD
LG