Linkovi

Ko je Jevgenij Prigožin, šef Wagnera?


Jevegnij Prigožin, šef privatne plaćeničke grupe Wagner, na sahrani ruskog vojnog blogera u Moskvi, 8. april 2023. (Foto: Rojters/Yulia Morozova)
Jevegnij Prigožin, šef privatne plaćeničke grupe Wagner, na sahrani ruskog vojnog blogera u Moskvi, 8. april 2023. (Foto: Rojters/Yulia Morozova)

62-godišnji Jevgenij Prigožin dospio je u centar svjetske pažnje kada je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu u februaru 2022.

Njegovi borci, uključujući stotine osuđenika koje je regrutovao po zatvorima, predvodili su ruski napad na grad Bahmut u do sada najdužoj i najkrvavijoj bici rata u Ukrajini.

Prigožin je koristio društvene mreže da veliča uspjehe Wagnera i da se spori sa vojnim establišmentom, optužujući ga za nekompetenciju, pa čak i izdaju.

U junu, predvodio je pobunu u kojoj su borci Wagnera preuzeli kontrolu nad južnim gradom Rostov na Donu, i oborili nekoliko vojnih helikoptera, ubili njihove pilote, a zatim krenuli u marš ka Moskvi. Predsjednik Vladimir Putin je taj incident nazvao činom izdaje, navodeći da će odgovor biti "oštar".

Pobuna je okončana kada je postignut sporazum - kako bi se izbjeglo krvoproliće, Kremlj je saopštio da će Prigožin i neki od njegovih boraca otići u Bjelorusiju, a da će se odbaciti optužnica protiv njega za oružanu pobunu.

Primjena sporazuma i Prigožinova budućnost su bili predmet mnogo spekulacija i konfuzije. Iz Kremlja je saopšteno da je prisustvovao sastanku sa Putinom pet dana poslije pobune. 5. jula, državna televizija je objavila da se protiv Prigožina i dalje vodi istraga i emitovani snimci na kojima se vide novac, pasoši, oružje i drugi predmeti zaplijenjeni prilikom racije na jednu od njegovih kuća.

Međutim, krajem jula, Prigožin je fotografisan u Sankt Petersburgu u vrijeme dok se u gradu održavao samit Rusija-Afrika. Ove nedjelje se pojavio na video snimku za koji je rekao da je snimljen u Africi, gdje Wagner vodi operacije u nekoliko zemalja.

Jevegnij Prigožin sa borcima Wagnera u Bahmutu, objavljene 25. maja 2023.
Jevegnij Prigožin sa borcima Wagnera u Bahmutu, objavljene 25. maja 2023.

Rođen u Sankt Peterburgu 1. juna 1961. godine, Prigožin je proveo devet godina u sovjetskim zatvora zbog kriminala, uključujući pljačke i finansijske prevare.

Pušten je iz zatvora 1990, kada je Sovjetski Savez bio na samrti, i započeo karijeru kao kuhar i vlasnik restorana u svom rodnom gradu. Vjeruje se da je u to vrijeme upoznao Putina, koji je tada bio visoki savjetnik gradonačelnika Sankt Peterburga.

Zahvaljujući političkim vezama, dobijao je velike državne poslove, i postao poznat kao "Putinov kuhar" nakon što je organizovao usluge za večere i druge događaje u Kremlju. Nedavno se šalio da bi "Putinov kasapin" bio bolji nadimak.

2014. godine, Prigožin je osnovao Wagner, privatnu vojnu kompaniju čiji su borci raspoređeni da podrže saveznike Moskve u državama među kojima su Sirija, Libija i Centralna Afrička Republika. Sjedinjene Države su uvele sankcije grupi i otpužile je za svirepe zločine, koje je Prigožin demantovao.

Priznao je da je osnovao i finansirao Agenciju za istraživanja na internetu, koju Washington opisuje kao "farmu trolova", i koja se miješala u američke predsedničke izbore 2016. U novembru 2022. godine, izjavio je da se miješao u američke izbore, i da bi to ponovo uradio.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG