Linkovi

Rosavijacija: Prigožin i njegov saradnik Utkin bili u srušenom avionu


Jevgenij Prigožin (Foto: AP)
Jevgenij Prigožin (Foto: AP)

Jevgenij Prigožin, šef ruske plaćeničke grupe Wagner, i njegov glavni saradnik Dmitrij Utkin, bili su u avionu koji se srušio u srijedu u Rusiji, saopštila je Rosavijacija, ruska služba civilnog vazduhoplovstva.

Privatni avion se srušio iznad Rusije u srijedu, pri čemu je poginulo svih 10 ljudi u avionu, rekli su zvaničnici za vanredne situacije.

Rosavijacija je objavila imena sedmero putnika, uključujući Prigožina i Utkina, i tri člana posade za koje je navedeno da su bili u avionu.

Spasilačke službe pronašle su svih 10 tijela na mjestu nesreće, navela je ruska agencija Interfaks.

Šef plaćenićke grupe Wagner Jevgenij Prigožin bio je na listi putnika, ali nije odmah bilo jasno da li je bio u avionu.

"Na listi putnika aviona koji se srušio u Tverskoj oblasti je bio Jevgenij Prigožin, saopštila je (ruska vazduhoplovna agencija) Rosavijacija", prenijela je novinska agencija TASS.

U nepotvrđenim medijskim izvještajima navodi se da je avion pripadao Prigožinu, osnivaču privatne vojne kompanije Wagner, navodi AP.

Rusko ministarstvo za vanredne situacije na društvenoj mreži Telegram je saopštilo da se privatni avion srušio se u blizini sela Kujenkino, u Tverskoj oblasti, sjeverozapadno od Moskve.

"Rusko Ministarstvo za vanredne situacije sprovodi operacije potrage", rekao je on.

Američki predsjednik Joe Biden je u međuvremenu rekao da nije iznenađen izvještajima da je Prigožin možda poginuo u avionskoj nesreći i dodao da se ne događa mnogo toga u zemlji, a da ruski predsjednik Vladimir Putin nije za to odgovoran.

"Ne znam koje su činjenice, ali nisam iznenađen", rekao je Biden novinarima.

Video snimci čiju autentičnost AFP nije mogao da potvrdi emitovani su na nekoliko Telegram kanala koji tvrde da su povezani sa Wagnerom, prikazujući zapaljene krhotine u njivi.

Olupina aviona u plamenu nakon navodne avionske nesreće na lokaciji koja je navedena kao regija Tver, Rusija,23. august 2023.
Olupina aviona u plamenu nakon navodne avionske nesreće na lokaciji koja je navedena kao regija Tver, Rusija,23. august 2023.

Podaci o praćenju letova u koje je AP imao uvid pokazuju da je privatni avion registrovan na grupu Wagner koji je Prigožin ranije koristio poletio iz Moskve u srijedu uveče i njegov transponderski signal je nestao nekoliko minuta kasnije.

Signal je izgubljen u ruralnom regionu gdje nema obližnjih aerodroma na koje bi avion mogao bezbjedno da sleti.

Ubrzo pošto je pao avion, drugi privatni mlaznjak povezan sa Prigožinom, koji je također izgledao kao da je krenuo ka Sankt Peterburgu, gdje je sjedište Wagnera, vratio se u Moskvu i bezbjedno sletio, pokazali su podaci o praćenju letova.

Radar 24 na mreži za praćenje pokazao je da je Embraer Legacy 600 (broj aviona RA-02795) nestao sa radara u 18:11 sati. Neprovjereni video snimak objavljen na društvenim mrežama pokazuje kako letjelica nalik privatnom avionu pada sa neba ka zemlji.

U ponedjeljak se Prigožin pojavio na video snimku koji su grupe bliske Wagneru postavile na društvene mreže, gdje je tvrdio da je u Africi.

U pustinjskom pejzažu, rekao je da radi na tome da "Rusija bude još veća na svim kontinentima i Afrika još slobodnija".

Šef Wagnera, čiji pripadnici se terete i za zločine tokom ratnih borbi u Ukrajini, nije se pojavljivao često u javnosti poslije pobune protiv Kremlja u junu, koja je trajala samo jedan dan.

Tada je 5.000 Wagnerovih vojnika preuzelo kontrolu nad južnim ruskim gradom Rostovom na Donu i krenulo ka Moskvi, sa ciljem da, kako je rekao, smijene vojni vrh.

Uslijedili su pregovori sa Vladimirom Putinom, predsjednikom Rusije u kojima je posredovao bjeloruski lider Aleksandar Lukašenko.

Poslije toga je Prigožin zaustavio borce Wagnera koji su stigli na 200 kilometara od Moskve.

Prema dogovoru, optužbe protiv Prigožina su odbačene i njemu je ponuđeno da se preseli u Bjelorusiju.

Tokom rata u Ukrajini, bilo je žestokih i javnih sukoba Prigožina i ruskog Ministarstva odbrane oko načina vođenja rata.

Prigožin je više puta optuživao Ministarstvo odbrane za sabotažu i da nije snabdijelo njegove trupe municijom.

Prigožin je osnovao vojnu kompaniju Wagner 2014.

On je imao bogat kriminalni dosije, a dobio je i nadimak "Putinov kuhar" jer je bio zadužen za obezbeđivanje hrane za Kremlj.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG