Linkovi

Australija šalje oklopna transportna vozila Ukrajini


FILE - In this photo provided by the Australian Defense Force, an Australian Army Bushmaster armored vehicle moves off road during a training mission July 7, 2021, in Townsville, Australia.
FILE - In this photo provided by the Australian Defense Force, an Australian Army Bushmaster armored vehicle moves off road during a training mission July 7, 2021, in Townsville, Australia.

Australija je u petak saopćila da će poslati oklopna vozila u Ukrajinu nakon molbe za prijeko potrebnu vojnu pomoć predsjednika Volodymyra Zelenskyyja izrečene tokom obraćanja australskom parlamentu.

Ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskyy rekao je zastupnicima u Australiji putem video veze u četvrtak iz Ukrajine da oni koji se "bore protiv zla" moraju biti naoružani.

Pozvao je Australiju da pošalje oklopne transportere Bushmaster francuske tvrtke Thales u viktorijanski grad Bendigo. Izgrađeni su za siguran prevoz do 10 vojnika kroz zone sukoba. Imaju opsežnu balističku zaštitu i pod u obliku slova V dizajniran za učinkovitije raspršivanje eksplozije eksplozivnih naprava od konvencionalnog ravnog poda.

Ministar obrane Peter Dutton rekao je u petak da je planiranje isporuka u toku, iako australski dužnosnici nisu potvrdili koliko će vozila biti poslano ni kada.

“Radimo logistički kako bismo Bushmastere doveli tamo u broju koji im je potreban”, rekao je. “Čak i na jedan od ogromnih aviona vjerojatno možete staviti samo tri, možda četiri. Obično bismo ih stavili na brod i mogli bi otploviti, ali jednostavno mislim da nemamo takve vremenske okvire. Dakle, vrlo, vrlo smo otvoreni za zahtjev.”

Australski premijer Scott Morrison osudio je "brutalnu, nezakonitu i neopravdanu invaziju Rusije" na Ukrajinu.

Australija je već poslala projektile i humanitarne zalihe Ukrajini, sada oko mjesec dana u ratu s Rusijom. Canberra je uvela sankcije stotinama ruskih političara, vojnih zapovjednika i poslovnih ljudi. Sada će uvesti carinu od 35% na uvoz iz Rusije i Bjelorusije.

Morrison je te korake nazvao "najvećim ikada uvođenjem sankcija od strane Australije protiv jedne zemlje".

XS
SM
MD
LG