Linkovi

Rusija optužuje Ukrajince za napad na skladište goriva na ruskom tlu


Arhiva - Ukrajinski borbeni helikopter Mi-24, 20. septembra 2014.
Arhiva - Ukrajinski borbeni helikopter Mi-24, 20. septembra 2014.

Dva ukrajinska vojna helikoptera izvršila su napad su u petak na skladište goriva u ruskom gradu Belgorodu, rekao je ruski zvaničnik, iznijevši prvu optužbu za ukrajinski vazdušni napad na rusko tlo otkako je Moskva napala svog susjeda krajem februara.

Fotografije napravljene od video snimka navodnog napada objavljene na internetu pokazuju nešto što izgleda kao da je nekoliko projektila ispaljenih sa male visine, nakon čega je uslijedila eksplozija. Reuters još nije mogao da provjeri autentičnost snimaka.

Helikopteri su napali objekat nakon što su prešli granicu na maloj visini, rekao je regionalni guverner Vjačeslav Gladkov u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

U nastalom požaru povrijeđena su dva radnika, dodao je Gladkov, dok su neke oblasti u gradu u blizini ukrajinske granice evakuisane.

Međutim, ruska naftna kompanija Rosneft ROSN.MM, koja je vlasnik skladišta goriva, navela je u odvojenom saopštenju da niko nije povrijeđen u požaru, iako nije dala informacije o uzroku.

Ministarstvo odbrane Ukrajine nije odmah komentarisalo događaj.

U skladištu municije u blizini Belgoroda u srijedu je izbio požar, izazvavši seriju eksplozija. Gladkov je tada rekao da vlasti čekaju da rusko ministarstvo odbrane utvrdi uzrok.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da su dva ukrajinska helikoptera tipa MI-24 napala skladište goriva u ruskom regionu Belgorod, izvijestila je ruska nezavisna agencija Interfaks.

Oleksij Danilov, visoko pozicionirani ukrajinski bezbjednosni zvaničnik odbacio je ruske tvrdnje da je Ukrajina odgovorna za napada u Belgorodu.

"Iz nekog razloga kažu da smo mi to učinili - ali prema informacijama kojima raspolažemo to ne odgovara stvarnosti", rekao je Danilov u obraćanju na ukrajinskoj državnoj televiziji.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG