Linkovi

Ukrajina: Rusi napuštaju Černobil zbog izloženosti radijaciji


ARHIVA: Nuklearna elektrana Černobilj viđena iz napuštenog grada Pripjata u Ukrajini.
ARHIVA: Nuklearna elektrana Černobilj viđena iz napuštenog grada Pripjata u Ukrajini.

Ruski vojnici počeli su da napuštaju nuklearnu elektranu Černobil, nakon što su izloženi "značajnim dozama" radijacije poslije kopanja rovova na teško kontaminiranoj lokaciji, saopštila je u četvrtak ukrajinska državna kompanija Energoatom.

Energoatom nije naveo detalje o stanju ruskih vojnika niti za koliko njih se vjeruje da su bili izloženi radijaciji. Međutim, saopšteno je da su Rusi kopali rovove u šumi unutar zone zabranjenog ulaza oko sada zatvorene nuklearke u kojoj se 1986. odigrala najteža nuklearna katastrofa na svijetu.

Vojnici su "počeli da paniče pri prvim znacima bolesti, koji su se veoma brzo pojavili" i pripremaju se za napuštanje Černobila, navodi Energoatom.

Iz Kremlja još nema komentara na vijest o tome da su ruski vojnici bili izloženi radijaciji.

Ruske snage zauzele su Černobilj u ranim fazama invazije koja je počela 24. februara, što je izazvalo strah da bi mogli da izazovu štetu ili poremećaje koji bi mogli da dovedu do širenja radijacije. Ukrajinski radnici na lokaciji nadziru bezbjedno skladišenje šipki istrošenog goriva i zabetonirane ostatke reaktora koji je eksplodirao.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG