Linkovi

WHO: Bolnice i zdravstvene službe sve češća meta napada u Ukrajini


Bolničari hitne pomoći zbrinjavaju staricu teško ranjenu tokom bombardovanja Mariupolja, Ukrajina, 2. marta 2022.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) saopštila je u utorak da su napadi na bolnice, kola hitne pomoći i druge zdravstvene ustanove u Ukrajini naglo porasli posljednjih dana i upozorila da zemlji nedostaje vitalnih medicinskih zaliha.

Agencija UN je u ponedjeljak potvrdila da je najmanje devet osoba poginulo u 16 napada na zdravstvene ustanove od početka ruske invazije 24. februara. Nije navedeno ko je odgovoran.

Viši službenik WHO za hitne slučajeve za Evropu, Catherine Smallvood​, rekla je na brifingu za novinare da su u broj uračunati incidenti u kojima su vozila hitne pomoći zauzeta u druge svrhe osim hitne zdravstvene zaštite.

"Nastavićemo da ažuriramo te brojeve. Oni su se prilično brzo povećavali u posljednjih nekoliko dana", rekla je ona.

Agencija je radila na obezbjeđivanju brzog snabdijevanja medicinskim potrepštinama u Ukrajini, gdje su kiseonik, insulin, lična zaštitna oprema, zalihe hirurškog materijala i proizvodi od krvi pri kraju, rekao je regionalni direktor za Evropu Hans Kluge na brifingu.

Snabdijevanje kiseonikom, dječijim vakcinama i ekspertizama za mentalno zdravlje bili su među glavnim prioritetima WHO za region, rekao je on.

Kluge je također naglasio potrebu da se daju prioritet zdravstvenim potrebama žena, uključujući zdravlje majki i hitnu akušersku pomoć, kao i da se odgovori na seksualno i rodno zasnovano nasilje.

"Prošli sukobi su nam pokazali da su adolescentkinje, žene sa invaliditetom i starije žene u najranjivijoj poziciji", rekao je on. "Oni su suočeni sa povećanim rizikom da pretrpe napade ljudi van kuće i od strane naoružanih grupa, kao i od nasilja intimnog partnera i seksualnog zlostavljanja i eksploatacije."

XS
SM
MD
LG