Linkovi

WHO: Bolnice i zdravstvene službe sve češća meta napada u Ukrajini


Bolničari hitne pomoći zbrinjavaju staricu teško ranjenu tokom bombardovanja Mariupolja, Ukrajina, 2. marta 2022.
Bolničari hitne pomoći zbrinjavaju staricu teško ranjenu tokom bombardovanja Mariupolja, Ukrajina, 2. marta 2022.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) saopštila je u utorak da su napadi na bolnice, kola hitne pomoći i druge zdravstvene ustanove u Ukrajini naglo porasli posljednjih dana i upozorila da zemlji nedostaje vitalnih medicinskih zaliha.

Agencija UN je u ponedjeljak potvrdila da je najmanje devet osoba poginulo u 16 napada na zdravstvene ustanove od početka ruske invazije 24. februara. Nije navedeno ko je odgovoran.

Viši službenik WHO za hitne slučajeve za Evropu, Catherine Smallvood​, rekla je na brifingu za novinare da su u broj uračunati incidenti u kojima su vozila hitne pomoći zauzeta u druge svrhe osim hitne zdravstvene zaštite.

"Nastavićemo da ažuriramo te brojeve. Oni su se prilično brzo povećavali u posljednjih nekoliko dana", rekla je ona.

Agencija je radila na obezbjeđivanju brzog snabdijevanja medicinskim potrepštinama u Ukrajini, gdje su kiseonik, insulin, lična zaštitna oprema, zalihe hirurškog materijala i proizvodi od krvi pri kraju, rekao je regionalni direktor za Evropu Hans Kluge na brifingu.

Snabdijevanje kiseonikom, dječijim vakcinama i ekspertizama za mentalno zdravlje bili su među glavnim prioritetima WHO za region, rekao je on.

Kluge je također naglasio potrebu da se daju prioritet zdravstvenim potrebama žena, uključujući zdravlje majki i hitnu akušersku pomoć, kao i da se odgovori na seksualno i rodno zasnovano nasilje.

"Prošli sukobi su nam pokazali da su adolescentkinje, žene sa invaliditetom i starije žene u najranjivijoj poziciji", rekao je on. "Oni su suočeni sa povećanim rizikom da pretrpe napade ljudi van kuće i od strane naoružanih grupa, kao i od nasilja intimnog partnera i seksualnog zlostavljanja i eksploatacije."

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG