Linkovi

Anketa pokazuje da većina Amerikanaca podržava reformu američke policije


Scena u Tulsi nakon pucnjave u klinici u kojoj je ubijeno četvero ljudi.
Scena u Tulsi nakon pucnjave u klinici u kojoj je ubijeno četvero ljudi.

Dvije godine nakon ubistva Georgea Floyda od strane bijelog policajca iz Minneapolisa koje je izazvalo višemjesečne demonstracije protiv policijske brutalnosti, istraživanje javnog mnijenja Sjedinjenih Država ukazuje na čvrstu podršku Amerikanaca za široke reforme policije.

Studija, koju je od 24. aprila do 17. maja proveo nestranački Gallup centar za istraživanje glasova crnaca, pokazala je da 50% Amerikanaca favorizuje "velike promjene" policije u SAD, dok je 39% reklo da su "manje promjene" potrebne da bi se poboljšao način na koji policija obavlja svoj posao.

"Odrasli Amerikanci općenito ostaju nepokolebljivi da je potrebna neka reforma policije, bilo da se radi o velikim promjenama ili manjim promjenama u načinu upravljanja policijskim snagama", rekla je Camille Lloyd, direktorica Gallup centra za istraživanje glasova crnaca u Washingtonu.

Anketa je obuhvatila 4.000 crnih Amerikanaca i pokazala da 72% njih želi velike promjene u policiji, u poređenju sa 44% bijelaca i 54% Hispanoamerikanaca. Polovina crnih ispitanika rekla je da posebno podržava eliminaciju policije protiv nenasilnih zločina i smanjenje operativnih budžeta policijskih uprava kako bi se novac prebacio na socijalne programe.

Sve u svemu, dvije trećine ispitanika se "snažno" ili "donekle" usaglasilo da potrebni službenici imaju dobre odnose sa zajednicom. Oni su takođe favorizovali promjenu prakse upravljanja tako da službenicima sa višestrukim incidentima zloupotrebe položaja više ne bude dozvoljeno da služe.

Devedeset jedan posto odraslih crnaca rekli su da podržavaju reforme tako da se policajci suočavaju sa sudskim procesom zbog zloupotrebe položaja ili uzrokavanja nepotrebne štete.

"Pronašli smo zajedničku temu u istraživanju za podršku njegovanja boljih odnosa s policijom i povećanja odgovornosti u slučaju zloupotrebe ovlaštenja", rekla je Lloyd za Glas Amerike.

Studija je otkrila da su crni Amerikanci, kao i druge grupe, prijavili manje učestalih interakcija s policijom tokom prošle godine u odnosu na prethodne godine, ali su neki crnci skloniji opisati takve interakcije kao pozitivne u poređenju sa onim što su prijavili 2020. godine. Studija je takođe pokazala da pozitivne ocjene interakcija između Afroamerikanaca i policije i dalje zaostaju za nacionalnim prosjekom kada su u pitanju sve rasne grupe.

"Mislim da naše istraživanje pokazuje da crni Amerikanci žele sigurnije zajednice, ali ne žele imati ove negativne susrete s policijom", rekla je Lloyd.

Gallup centar za istraživanje glasova crnaca započeo je svoja istraživanja u julu 2020. Istraživanje je osmišljeno da prikupi informacije javnog mnijenja o pitanjima pravde koja se mogu pratiti tokom vremena. Organizacija se obavezala na 100-godišnju studiju.

Policijski zakon

Predsjednik Joe Biden pozvao je policijske službenike da obezbijede efikasno odvraćanje od kriminala, te jednak tretman prema javnosti. Napori njegove demokratske administracije da dobije podršku u Kongresu za zakon o reformi policije nazvan po Georgeu Floydu, međutim, propali su u američkom Senatu usljed republikanskog protivljenja prošlog septembra. Zakon je predstavljen 2020. godine nakon nekoliko visoko profilisanih ubistava nenaoružanih crnaca.

Joe Biden
Joe Biden

Pošto je zakon o reformi policije zastao u Kongresu, Biden je prošlog mjeseca iskoristio svoja izvršna ovlaštenja da pooštri pravila za savezne agencije za provođenje zakona, navodeći ih da revidiraju svoju politiku upotrebe sile. Pored toga, izvršnim nalogom je stvoren nacionalni registar službenika otpuštenih zbog nedoličnog ponašanja.

Mjera je takođe ponudila grantove za 18.000 državnih agencija za provođenje zakona kako bi se policija ohrabrila da ograniči upotrebu gušenja i držanja za vrat prilikom hapšenja pojedinaca – taktike koje su povezane s nekoliko visoko profilisanih fatalnih susreta policajaca i civila.

"To je mjera onoga što možemo učiniti zajedno da izliječimo samu dušu ove nacije, da se pozabavimo dubokim strahom, traumom, iscrpljenošću koju su posebno crni Amerikanci doživljavali generacijama", rekao je Biden prošlog mjeseca.

Nacionalna asocijacija policijskih organizacija (NAPO), koja predstavlja više od 241.000 službenika za provođenje zakona, dala je mješovite ocjene izvršne naredbe administracije. Grupa je izrazila podršku činjenici da Bidenova administracija nije nastojala da ograniči sposobnost policajaca da se zaštite od tužbi.

"Izvršna naredba ne preporučuje Kongresu da preduzme mjere za ukidanje kvalifikovanog imuniteta za službenike, što je od najveće važnosti, jer je ova pravna zaštita za službenike od suštinskog značaja", navodi se u saopštenju NAPO-a. Kvalifikovani imunitet otežava suđenje policijskim službenicima za upotrebu prekomjerne sile ili za kršenje ustavnih prava na drugi način.

Promovisanje reformi policije

S obzirom da je ostalo nekoliko mjeseci do novembarskih međuizbora koji će odrediti koja politička stranka kontroliše Kongres, grupe za građanska prava pozivaju zakonodavno tijelo, koje trenutno predvode demokrate u oba doma, da djeluje u skladu sa zakonima o reformi policije.

Policajac tješi osobu na lokaciji porodičnog okupljanja, Memorijalnoj srednjoj školi, nakon pucnjave u kampusu bolnice Saint Francis, u Tulsi, Oklahoma, 1. juna 2022. REUTERS/Michael Noble Jr.
Policajac tješi osobu na lokaciji porodičnog okupljanja, Memorijalnoj srednjoj školi, nakon pucnjave u kampusu bolnice Saint Francis, u Tulsi, Oklahoma, 1. juna 2022. REUTERS/Michael Noble Jr.

"Mislim da će oni koji među nama žele da se to dogodi morati biti angažovani i nastaviti vršiti pritisak na članove Kongresa i članove Senata Sjedinjenih Država da podrže reforme policije", rekao je Marc Morial, predsjednik i izvršni direktor National Urban League.

"Moraćemo da obnovimo našu borbu za zakon o reformi policije", rekao je Morial za Glas Amerike.

Kako lokalni i savezni napori nastoje suzbiti neke policijske ovlasti, Ministarstvo pravde SAD-a je u aprilu predstavilo Nacionalnu laboratoriju znanja o provođenju zakona.

To je resursno središte za provođenje zakona dizajnirano da promoviše ustavno zasnovano policijsko djelovanje i izgradi povjerenje u zajednicama. Agencije za provođenje zakona u cijeloj zemlji mogu koristiti Laboratoriju znanja za pristup materijalu o najboljim praksama i nastavnim planovima i programima, kao i spisku stručnjaka za ustavni policijski rad, koji mogu pružiti podršku i savjet.

"Obezbjeđivanje pružanja zakona kroz alate, resurse i podršku, koja im je potrebna da efikasno i pošteno obavljaju svoj posao, čini naše zajednice sigurnijim i jačim", rekla je Vanita Gupta, pomoćnica glavnog državnog tužioca Sjedinjenih Država.

XS
SM
MD
LG