Linkovi

Anketa: Opada podrška američke javnosti Izraelu


Palestininci na mjestu izraelskog napada na izbeglički kamp Jabalia.
Palestininci na mjestu izraelskog napada na izbeglički kamp Jabalia.

Podrška javnosti SAD ratu Izraela protiv militanata Hamasa u Gazi opada i većina Amerikanaca smatra da bi Izrael trebalo da obustavi vatru u sukobu koji je prerastao u humanitarnu krizu, prema novoj anketi Reutersa i Ipsosa.

Oko 32 posto ispitanika u dvodnevnoj anketi, koja je završena u utorak, reklo je da bi „SAD trebalo da podrže Izrael” na pitanje kakvu ulogu Amerika treba ima. To je manje u odnosu na 41 posto koji su rekli da bi SAD trebalo da podrže Izrael u anketi Reutersa i Ipsosa od 12. do 13. oktobra.

Dio onih koji smatraju da „Amerika treba da bude neutralni posrednik” porastao je na 39 posto u novoj anketi sa 27 posto, kako je bilo mjesec dana ranije. Četiri posto ispitanih je reklo da bi SAD trebalo da podrže Palestince, a 15 posto smatra da uopšte ne bi trebalo da budu uključene, što je bilo slično kao prije mesec dana.

Izrael je dugo računao na Ameriku, svog najmoćnijeg saveznika, za milijarde dolara godišnje u vojnoj pomoći, kao i u međunarodnoj diplomatskoj podršci.

Opadanje javne podrške SAD mogao bi da bude zabrinjavajući znak za bliskoistočnu zemlju, koja se suočava ne samo sa militantima Hamasa u Gazi, koje Amerika smatra terorističkom organizacijom, već i sa islamističkim pokretom Hezbolah u Libanu i koja godinama vodi skriveni rat sa Iranom, svojim starim regionalnim neprijateljem.

Pad američke podrške, koji se vidi u novoj anketi među demokratama i republikancima, a posebno među starijim ispitanicima, uslijedio je nakon nedjelja teškog izraelskog bombardovanja i kopnenih borbi protiv Hamasa u Gazi iz odmazde zbog upada islamističkih militanata u južni Izrael 7. oktobra.

Ubijeno je oko 1.200 ljudi, a oko 240 je otetih. Od tada je više od 11.000 Palestinaca ubijeno, od čega oko 40 posto djece, u izraelskom napadu, prema izvještajima zdravstvenih zvaničnika u Gazi pod upravom Hamasa.

Oko 68 posto ispitanika u anketi reklo je da se slaže sa izjavom da bi Izrael trebalo da proglasi prekid vatre i pokuša da pregovara. Oko tri četvrtine demokrata i polovina republikanaca podržalo je ideju o prekidu vatre, što se razlikuje od stava predsjednika Joea Bidena, demokrate, koji je odbio pozive arapskih lidera, uključujući Palestince, da izvrši pritisak na Izrael da pristane na prekid vatre.

Bidenova administracija, umjesto toga pozvala Izrael da učini sve što je moguće da izbjegne civilne žrtve, nešto što Izrael tvrdi da čini.

Kao potencijalno zabrinjavajući znak za Izrael, samo 31 posto ispitanika u anketi je reklo da podržava slanje oružja toj zemlji, dok se 43 posto protivi toj ideji. Ostali su neodređeni. Podrška slanju oružja Izraelu bila je najjača među republikancima, dok je otprilike polovina demokrata bila protiv.

Poređenja radi, 41 posto anketiranih reklo je da podržava slanje oružja Ukrajini u borbi protiv ruske invazije koja traje već skoro 21 mjesec, dok je 32 posto onih koji su protiv, ostali su neopredjeljeni. Kada je u pitanju Ukrajina, podrška slanju oružja bila je jača među demokratama.

Dok većina umjerenih demokrata u Kongresu dugoročno podržava vojnu pomoć Izraelu, progresivniji u Bidenovoj stranci počeli su da se pitaju da li bi trebalo da postoje veća provjera i uslovi za takvu pomoć.

Anketa Reutersa i Ipsosa sprovedena je online širom zemlje, sa odgovorima 1.006 odraslih Amerikanaca. Ima statističku grešku od oko četiri procentna poena.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG